Localnicii greci sătui de plajele acoperite cu șezlonguri se bazează pe drone și pe o aplicație de raportare a cetățenilor pentru a combate supraaglomerarea, potrivit g4media.ro.
Plajele grecești acoperite cu șezlonguri devin o priveliște din ce în ce mai rară, pe măsură ce dronele patrulează pentru a impune noi reguli.
Sunt vizate restaurantele, barurile și companiile de închiriere care nu dețin un permis pentru instalarea de scaune pe plajă. Dronele supraveghează unitățile care amplasează scaunele prea aproape de mare – șezlongurile și umbrelele trebuie să fie la cel puțin patru metri de țărm, conform legislației introduse în martie. Aceasta înseamnă că nu mai este permisă închirierea de șezlonguri pe plajele care au o lățime mai mică de patru metri. Dronele sunt asistate de cetățenii locali prin intermediul aplicației digitale MyCoast, care enumeră unitățile legale și încurajează utilizatorii să raporteze încălcările.
La începutul acestei luni, agențiile de știri locale au raportat că au fost primite peste 1.000 de plângeri care au dus la amenzi pentru încălcări în valoare de peste 350.000 EUR în doar cinci zile.
„Scopul nostru este de a proteja, pe de o parte, atât mediul, cât și dreptul cetățenilor de a avea acces liber la plajă, iar pe de altă parte, de a păstra produsul nostru turistic, precum și antreprenoriatul sănătos reprezentat de oamenii de afaceri care își fac treaba corect”, a declarat ministrul elen al economiei naționale și finanțelor, Kostis Hatzidakis. Scopul aplicației și al patrulelor cu drone este de a pune în aplicare legislația introdusă de Ministerul Economiei Naționale și Finanțelor în luna martie. La momentul respectiv, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a publicat un videoclip pe TikTok în care anunța noile norme.
Prin lege, plajele din Grecia trebuie să fie în prezent lipsite de șezlonguri în proporție de 70 %, sau de 85 % pentru cele din zonele protejate, unde construcțiile sunt acum strict limitate.
Unitățile care utilizează sau închiriază șezlonguri trebuie să dețină un permis în acest sens, care poate fi obținut prin licitații online. Titularii autorizațiilor trebuie să își asume responsabilitatea de a menține plaja curată și accesibilă, inclusiv prin afișarea semnalizării corecte. De asemenea, ei trebuie să se asigure că este prezent un salvamar. Pe măsură ce se apropie sezonul turistic estival, se spune că noile controale contribuie la reducerea supraaglomerării și a privatizării ilegale a plajelor grecești. Sunt așteptate și alte măsuri de reprimare a turismului excesiv în țară, inclusiv limitarea acostamentelor navelor de croazieră pe popularele insule grecești Mykonos și Santorini începând din 2025.
CNAIR: Stadiul lucrărilor de pe Valea Oltului a ajuns la 50%