Numărul deceselor cauzate de căldură în Europa s-ar putea tripla până la sfârșitul secolului, depășind cifra deceselor cauzate de frig. Un studiu publicat în revista Lancet Public Health arată că cele mai afectate țări sunt cele din sudul Europei, printre care se numără Grecia, Spania și Italia, potrivit ziare.com.
Peste 44.000 de europeni sunt uciși anual de caniculă, iar numărul lor ar putea crește semnificativ în următoarele decenii.
Cei mai multe decese sunt înregistrate în rândul bătrânilor cu vârsta de peste 85 de ani. O creștere a temperaturii globale cu 3 grade Celsius (față de epoca industrială) ar duce în Europa la o cifră de peste 129.000 de locuitori, arată studiul citat de The Guardian. Datele utilizate de oamenii de știință pentru a trage această concluzie au inclus date colectate din 854 de orașe europene. Cele mai afectate zone ar fi cele urbane.
Țările cele mai lovite de creșterea numărului de decese cauzate de caniculă sunt Spania, Grecia și Italia, dar și anumite regiune din sudul Franței ar putea suferi din cauza creșterii globale a temperaturii.
2024 a fost un an al recordurilor cu privire la creșterea extremă a temperaturilor, iar luna iunie a acestui an a fost desemnată cea mai caldă din istoria măsurătorilor. Un alt record de 13 luni succesive cu temperaturi mai ridicate decât anii trecuți a fost înregistrat la începutul lunii august. În România, efectele căldurii extreme au dus la pierderi istorice în 2015, de 8,77 miliarde de lei, adică aproape două miliarde de euro (la cursul de schimb de atunci). Dincolo de morțile timpurii, căldura extremă duce la pierderi de recolte, scăderi în productivitatea lucrătorilor și pene de curent.
Un român a încercat să intre în Italia cu peste 120 telefoane furate