La începutul lunii septembrie, prezentă într-o emisiune-dezbatere electorală, Clotilde Armand, candidata alianței USR PLUS la Primăria Sectorului 1 a făcut câteva precizări legate de contractele de consultanță ce aveau ca obiect problemele de poluare cu nitrați, ce duceau la „boala nou născutului albastru”. Însă acele precizări au fost demontate, „bucată cu bucată” de jurnaliștii de la Lumea Politică, care au și primit un drept la replică după această „demontare”.
Potrivit publicației, europarlamentarul a recunoscut faptul că Egis, firmă la care era director, a făcut consultanță pentru „copiii albaștri”, dar se dezvinovățește folosind statistici „depășite”.
„Printre efectele nocive ale excesului de nitrați cauzat de deversările de nutrienți în apele subterane se numără și cianoza infantilă, cunoscută la momentul respectiv sub denumirea de „boala copilului albastru”.
Boala nu a fost eradicată, ci i s-a schimbat doar numele, și nu de către Organizația Mondială a Sănătății, ci de Ministerul Sănătății din România. Boala nou-născutului albastru, cunoscută drept cianoză infantilă se regăsește mai nou în nomenclatorul MS la rubrica „alte methemoglobienemii”, a declarat Armand, citată de Lumea Politică.
Mai mult, aceasta a împuternicit o firmă de avocatură să transmită un drept de replică publicației sus menționate. Conform acestui drept la replică, Clotilde Armand recunoaște că a fost director al Egis în perioada în care au avut loc negocierile pentru contractele de consultanță.
Citește și: Clotilde Armand, avere impresionantă din „supervizarea” pe bani publici
Un singur adevăr în drept(ul)… la replică
„În perioada în care am fost director la Egis România S.A., contrar celor afirmate de dumneavoastră, societatea nu a realizat activitate de consultanță pentru o serie de primării privind proiectul „Control Integrat al Poluării cu Nutrienți”. Contractele cu primăriile s-au derulat ulterior plecării mele de la Egis România. Perioada în care am fost director al Egis România a fost septembrie 2013 – martie 2017, iar contractele au fost semnate ulterior și nu de mine”, se arată în dreptul la replică.
„În luna octombrie 2016 a fost lansat proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” derulat în localitățile selectate ca vulnerabile la poluarea cu nutrienți, proiectul fiind finanțat de Banca Mondială, aspect pe care l-ați reliefat și dvs. Potrivit proiectului, primăriile urmau să primească fonduri de peste 28 de milioane de lei pentru contruirea unor platforme comunale de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd. (…)
Cei peste 28 de milioane de lei vor fi primți de primăriile care au depus proiectele pentru această finanțare de la Ministerul Mediului și nu de Egis România așa cum în mod neadevărat s-a precizat”, mai apare în document.
Potrivit unei notificări din partea Institutului Național pentru Sănătate Publică, se confirmă faptul că într-adevăr termenul de „boala noului-născut” nu mai este utilizat, acesta fiind de altfel singurul „adevăr” din dreptul la replică al candidatului Clotilde Armand.
Citește și: Clotilde Armand, implicată într-un scandal cam „rapid”