Agenția Spațială Română (ROSA) anunță că, pe 26 septembrie, „o sondă spațială va lovi un asteroid în mod controlat, în cadrul primului efort internațional de deviere a unui asteroid de la traiectoria sa, pentru a testa capacitatea omenirii de a se proteja de asteroizi prin această metodă. România este unul dintre actorii care contribuie la componenta europeană a misiunii.”
Acest efort este unul combinat, întrucât a adus împreună cercetători de asteroizi și ingineri de nave spațiale din SUA, Europa și din întreaga lume, și este cunoscut sub numele de „Asteroid Impact Deflection Assessment” (AIDA).
AIDA, o metodă viabilă de apărare planetară?
Scopul proiectului este acela de a devia orbita corpului mai mic al asteroidului dublu Didymos, asteroid clasificat ca fiind potențial periculos, dintre Pământ și Marte prin impactul unei nave spațiale.
Ulterior, o a doua navă spațială va cerceta locul de impact și va aduna cât mai multe date posibile despre efectul acestei coliziuni, astfel încât să permită oamenilor de știință să estimeze masa asteroidului, tipul de suprafață și locul de impact.
„65803 Didymos este un asteroid clasificat ca fiind potențial periculos, format din asteroidul principal și satelitul său, numit Dimorphos. 65803 Didymos este ținta misiunii internaționale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART, care va lovi satelitul asteroidului la 26 septembrie 2022, într-un mod care nu reprezintă o amenințare pentru Pământ, și componenta europeană Hera, care va observa dacă am reușit sau nu să deviem asteroidul.”, se mai precizează în comunicatul de presă al ROSA.
DART vs Dimorphos: marele eveniment spațial va fi transmis online
Impactul dintre DART și Dimorphos va fi transmis online, astfel că orice persoană cu acces la internet va putea urmări imaginile demne de un roman sci-fi, indiferent de locul în care se află.
Transmisiunea live va prezenta imagini de la instrumentul DRACO al sondei DART, care este singurul instrument științific pe care îl transportă sonda spațială. Totodată, aceasta va putea fi urmărită conform programului de mai jos:
17:30 EDT (27 septembrie, 0:30 ora locală) transmisiune live de la sonda NASA DART
18:00 EDT (27 septembrie, 1:00 ora locală) emisiunea live începe, acoperind impactul DART cu asteroidul Dimorphos
19:14 EDT (27 septembrie, 2:14 ora locală) ora la care este planificat impactul propriu-zis
20:00 EDT (27 septembrie, 3:00 ora locală) conferință de presă