Deputatul USR Claudiu Năsui a anunţat, joi, că a depus un proiect de lege prin care votul să nu mai fie secret în plenul reunit al Parlamentului, evitându-se astfel discuțiile cu privire la aruncarea răspunderii de la un partid la altul, mai mult, astfel, parlamentarii vor putea răspunde în fața celor care i-au ales. Inițiativa lui Năsui vine după ce Florin Iordache a fost ales președinte al Consiliului Legislativ, în cursa contra lui Augustin Zegrean (susținut de PNL și USR). După vot, liberalii și USR-istii s-au acuzat reciproc de trădare. Cum votul este secret, nu se poate demonstra cine are dreptate.
„Reprezentanții aleși de români în Parlament trebuie să dea socoteală votanților pentru alegerile lor.
Haideți să nu ne mai ascundem după voturi secrete și să nu mai facem jocul unor politicieni care se țin cu dinții de scaun și de putere.
Zilele acestea am asistat la o situație absolut ridicolă în care responsabilitatea este pasată de la un partid la altul, tocmai pentru că nu există dovezi clare. Votul fiind secret, nu avem cum să arătăm cine ce a votat.
Dar votul secret nu trebuie să fie regula. Această reminescență a anilor 90 nu trebuie să mai fie obligatorie, de aceea am depus un proiect pentru modificarea regulamentului.
Astfel, pe viitor, toată tevatura din ultimele zile despre cine ce a votat va putea fi evitată. Toate voturile vor fi deschise și transparente, fix așa cum este și votul pe legi”, a scris Năsui pe pagina sa de Facebook.
Socoteală în fața alegătorilor
„Proiectul prevede modificarea regulamentului ședințelor comune ale Parlamentului astfel încât să nu mai fie voturi secrete. Ce fac reprezentanții noștri în parlament nu ar trebui să fie niciodată secret pentru că ei trebuie să dea socoteală celor care i-au pus în funcții și care le plătesc remunerațiile enorme prin taxe și impozite”, a concluzionat Năsui.
„Acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură se face prin vot deschis. După încheierea dezbaterilor, propunerea comisiei de anchetă se supune votului deschis. Hotărârea se adoptă cu votul majorității deputaților şi senatorilor. Votul este deschis”, potrivit inițiativei legislative.
Citește și: USR are de gând să atace la CCR numirea lui Iordache în fruntea Consiliului Legislativ