ÎPS Teodosie nu ține cont de nicio măsură de prevenție a răspândirii Covid, mai mult, afirmă, răspicat, că îi lasă fără „slujbă” pe acei preoți care îndrăznesc să respecte măsurile impuse de autoritățui cu privire la folosirea linguriței de unică folosință la împărtațanie.
„Hristos este prezent în sfânta împărtăşanie cu sufletul, cu trupul şi cu Dumnezeirea şi acolo este locul cel mai sfânt, în sfântul altar. Iar sfântul potir, unde se pune trupul lui Hristos şi sângele lui Hristos este locul de sfinţenie maximă. Cât de sfânt e cerul, care e locuinţa lui Dumnezeu, atât de sfânt este potirul care îl poartă pe Dumnezeu cu trupul, cu sângele, cu sufletul şi cu dumnezeirea Sa. De aceea, acolo nu este decât curăţie şi sfinţenie. De aceea, din sfânta împărtăşanie nimeni nu se îmbolnăveşte. Şi dacă se împărtăşesc o mie şi 10.000 şi 100.000 cu aceeaşi linguriţă. Cum era moda să ne împărtăşim cu mai multe linguriţe! Doamne fereşte! Este mare păcat! Eu, un preot, dacă-l prind, nu-l mai las să slujească, pentru că e semn de necredinţă”, a spus, duminică, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, la finalul liturghiei.
Alt preot, alte idei de viață
Nu este duminică cu slujbe care să nu atragă atenția, din nefericire, nu într-un mod plăcut. O astfel de situație a fost la Sihăstria (jud. Neamț), unde preotul a făcut o paralelă între situația pandemică de acum și una închipuită, cel mai probabil, căci puțini oameni sunt pe lumea asta care să fi prins pandemia trecută, cea de acum un secol, dar și descrieri plastice ale planificării familiare, firești în vremurile pe care le trăim.
„Iubiţi credincioşi, trăim vremuri grele, trăim vremuri în care fiecare dintre noi suntem bulversaţi, mai mult sau mai puţin. Pentru că, să ştiţi – şi văd lucrul acesta în practică de zi cu zi, când spovedesc, când stau de vorbă cu oamenii – oamenii care stau toată ziua la televizor şi care sunt la curent cu tot ceea ce se întâmplă pe scena politică şi în mass media aceasta, nu poţi să stai de vorbă cu dânşii, nu poţi să porţi o discuţie pentru că li s-au inoculat nişte idei pe care nu ai cum să le scoţi din capul lor. De aceea trebuie să vă uitaţi mai puţin la televizor, citiţi mai mult. (…) Acesta este o lucrare demonică, iubiţi credincioşi, a te feri, să-ţi fie frică de fratele tău, de aproapele tău, de colegul tău de muncă. Au fost boli de-a lungul istoriei. Aceasta, aş putea spune, în comparaţie cu alte epidemii, cu alte boli, că este aproape nimica”, susține preotul în slujba sa, citat de HotNews.
Totodată, acesta pune semnul de egalitate între „planificarea familiară”, care înseamnă prevenție și de care nația românească pare cam străină și despre care spune că „este o crimă oribilă acoperită, aşa, cu cuvinte frumoase”, și avort. Mai mult, consideră că se duce o „luptă cumplită împotriva copiilor și împotriva familiei”, chiar și prin intermediul vaccinurilor care sunt importate și administrate celor mici. „Este o luptă dirijată în primul rând să nu se mai nască copii, iar dacă se nasc, prin diferite vaccinuri care sunt aduse acuma cu precădere din străinătate, mulţi copii se îmbolnăvesc – şi aş vrea să fiu bine înţeles aici, nu că aş fi împotriva unor vaccinuri sau împotriva ştiinţei, cum adeseori suntem catalogaţi noi preoţii şi în general biserica”, mai spune preotul.
Citește și: ÎPS Teodosie: „Eu nu am oprit pe nimeni să se vaccineze! Dar nici nu sfătuiesc pe nimeni!