Un grup de oameni de știință condus de către Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, a prezentat un studiu în prestigioasa revistă Nature Scientific Reports, afirmând că a descoperit că o nouă boală poate afecta unu din trei oameni, potrivit ziare.com.
Afecțiunea se numește misokinesia, adică ”ura față de mișcări” ale altor persoane. Conform studiului, senzațiile de stres provocate de vederea agitației celorlalți oameni reprezintă un fenomen psihologic comun, care afectează mai mult de o treime dintre oameni.
„Misokinezia este definită ca un răspuns afectiv sau emoțional negativ puternic la vederea mișcărilor mici și repetitive ale altcuiva, cum ar fi să vezi pe cineva care se agită fără minte, cu o mână sau un picior”, arată echipa de cercetători, condusă de Sumeer Jaswal de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada.
Deoarece până acum nu existau analize științifice privind această boală, Jawal și colegii cercetători au efectuat ceea ce ei au spus că a fost „prima explorare științifică aprofundată” a misokinezei. Rezultatele indică faptul că sensibilitatea crescută la agitație este un lucru cu care se confruntă un număr mare de oameni.
În cadrul unei serii de experimente care au implicat peste 4.100 de participanți, cercetătorii au măsurat prevalența misokinezei într-un grup de studenți și oameni din populația generală, fiind evaluat impactul pe care le-au avut asupra lor și cercetând cauzele manifestării senzațiilor.
„Am descoperit că aproximativ o treime au raportat un anumit grad de sensibilitate la misokinezie, adică la comportamentele repetitive și agitate ale altora, așa cum se întâlnesc în viața lor de zi cu zi”, au explicat cercetătorii. Potrivit experților, rezultatele susțin concluzia că sensibilitatea la misokinezie nu este un fenomen limitat la populațiile clinice, fiind o provocare socială de bază, până acum foarte puțin recunoscută.
„Sunt afectați negativ din punct de vedere emoțional și experimentează reacții precum furie, anxietate sau frustrare, precum și plăcere redusă în situații sociale, muncă și medii de învățare”, a spus psihologul Todd Handy de la Universitatea British Columbia.
O firmă din Timișoara face economii la încălzire cu ajutorul aerului de la servere