Deputații PAUR (Partidul Alianța pentru Unirea Românilor) Ringo Dămureanu, Raisa Enachi și George Badiu au depus în Parlament un amendament care ar elimina din legislație obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber.
Potrivit acestui amendament, masca de protecție va fi obligatorie doar în instituțiile publice, în magazine, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
Obligativitatea purtării măștii și în aer liber a fost aprobată prin OUG 192/2020 pentru modificarea și completarea Legii 55/2020 privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid 19. Astfel, potrivit art. 13 din OUG 192/2020, pe perioada stării de alertă, prin ordin comun al MS și MAI se poate institui „obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”.
Reprezentanții PAUR au transmis pe pagina de Facebook a formațiunii: „Suntem singurul partid parlamentar care își asumă lupta cu măsurile abuzive și exagerate luate de actualul guvern”. Într-o postare ulterioară, aceștia au precizat că nu au intrat în Parlament „pentru a promova personaje ci pentru a promova idei și principii”.
Medicul Monica Pop, „apărătoarea” măștii
Cunoscută ca o persoană destul de vehementă în ceea ce privește noul coronavirus, medicul oftalmolog Monica Pop a devenit o apărătoare a purtării măștii. Într-o intervenție la Antena 3, aceasta a precizat că inițiativa celor de la PAUR i se pare „o inițiativă proastă. În primul rând, eu consider că masca este, realmente, un mijloc de protecție. Desigur, fără exagerări. Nu cu schimbare la nu știu câte ore, și nici măcar zilnic, și nu cu purtatul permanent. Însă, fără îndoială, reprezintă un mijloc de protecție. În al doilea rând, cred că Parlamentul nu are nicio calitate morală – nu legislativă – să hotărască așa ceva. Asta doar medicii pot spune, atât timp cât această boală este cu transmisie aerogenă. Aerogen înseamnă că este transmis prin aer, indiferent că este închis sau deschis.”, a declarat medicul Pop.
Din martie 2020, România a fost în două luni de stare de urgență (30 de zile plus alte 30), iar din luna mai este într-o continuă stare de alertă. Cu măsuri mai restrictive sau mai puțin restrictive, în funcție de evoluția epidemiologică.
Citește și: Diana Șoșoacă, vrea, nu vrea, va purta mască