Senatoarea PSD, Gabriela Firea a anunțat că a fost depus un amendament la proiectul de buget pentru acest an, cu privire la majorarea alocațiilor de stat pentru copii. Potrivit unei declarații susținute la Parlament, aceasta mizează pe sensibilitatea parlamentarilor pentru aprobarea amendamentului care prevede creșterea alocației la valoarea de 300 de lei.
„Dorim să prezentăm câteva detalii despre un amendament foarte important care se referă la toți copiii României. Ținem foarte mult la acest amendament. Cu siguranță, nu vrem să renunțăm la el. Drepturile copiilor să fie respectate nu foar prin declarații publice, ci și prin fapte concrete. Noi am depus un proiect de lege care prevede dublarea alocațiilor, dar, din păcate, legea nu este respectată. Concret, amendamentul nostru va face în așa fel încât alocațiile copiilor să crească în următorul mod: pentru copiii de la doi ani până la majorat de la 214 la 300 de lei, iar pentru bebeluși până la doi ani, inclusiv copiii cu dizabilități, de la 427 la 600 de lei”, spune Gabriela Firea.
Campanie pentru sensibilizarea parlamentarilor
Totodată, Gabriela Firea i-a invitat pe părinți să le scrie parlamentarilor din coaliția de guvernare și să le ceară această majorare a alocațiilor. „Demarăm o campanie online prin care orice copil, părinți și bunici să îi sensibilizăm pe senatorii și deputații PNL, USR și UDMR, care s-au opus dublării alocațiilor copiilor. Adresa unde se poate accesa siteul este www.psd.ro/alocații, unde există o hartă interactivă unde veți găsi parlamentarii PNL, USR și UDMR din județul respectiv, în ordine alfabetică. Sunt convins că parlamentarii vor fi sensibili și vor vota amendamentul nostru”, a concluzionat Firea.
Cum vor crește alocațiile până la dublarea din 2022
Alocațiile pentru copii cresc în cinci etape de valoare nominală egală, anunță Ministerul Finanțelor, la 1 ianuarie fiind aplicată a doua creștere de 20%, după cea aplicată de la 1 august 2020.
De la data de 1 ianuarie 2021, cuantumul alocației a devenit 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 214 lei pentru copiii peste 2 ani. OUG adoptată de Guvern prevedea o creștere de 20% de la 1 septembrie (în plată), iar următoarele două creșteri să fie făcute de două ori pe an: 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022.
Legea prin care urmau să fie dublate alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie 2020 de președintele Klaus Iohannis, cu mult înainte de decretarea pandemiei cu noul coronavirus, însă criza medicală în care este implicată și România a dat bugetul peste cap.
Înainte de mărirea din vară, de la 156 de lei la 185 de lei, cea mai recentă majorare a alocației a fost în luna mai 2019, de la 84 de lei la 156 de lei. În ultimii 12 ani, alocațiile copiilor au crescut de la 42 (ianuarie 2009) la 84 de lei (iunie 2015).
Citește și: Cum vor crește alocațiile de stat pentru copii