Toate şcolile şi spitalele din România vor fi „evaluate vizual rapid” pentru risc seismic până pe 1 noiembrie 2024, aceeaşi procedură fiind folosită pentru blocurile de locuinţe până la 1 iunie 2026, potrivit unui proiect de lege prezentat în primă lectură în şedinţa de guvern, potrivit digi24.ro.
Precizarea a fost făcută de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, care a declarat ca vor fi instituite termene pe categorii de clădiri, în funcţie de destinaţia lor, în care evaluarea vizuală rapidă, ca şi primă etapă de evaluare a eventualelor probleme de risc seismic pe o clădire, să fie efectuatăp
„Astfel, pe clădirile care fac parte din domeniul educaţional, respectiv din domeniul sănătate, termenul de începere a evaluării vizuale rapide va fi propus la 1 ianuarie 2024, iar cel de finalizare 1 noiembrie 2024”, a declarat Cseke Attila. Ministrul a precizat că „evaluarea vizuală rapidă” este un „concept nou, european” care a fost introdus şi în legislaţia românească anul trecut.
„În urma evaluării vizuale rapide, dacă se constată necesitatea întocmirii unei expertize, atunci se trece la a doua etapă, şi anume aceea a contractării şi întocmirii rapoartelor de expertiză. Pentru blocuri de locuinţe, termenul de începere este propus 1 ianuarie 2025, iar cel de finalizare – 1 iunie 2026, iar pentru celelalte clădiri de interes şi utilitate publică, termenele sunt de început 1 ianuarie 2024 şi finalizare 1 noiembrie 2024”, a declarat Cseke Attila. O altă propunere cuprinsă în proiectul de lege prevede ca hotărârea asociaţiilor de proprietari privind consolidarea seismică să poată să fie dată cu alt cvorum decât cu acordul unanim al tuturor proprietarilor.