Trei cazuri de pestă porcină africană, identificate la mistreţi, pe fondurile de vânătoare din județul Neamț

Anul trecut au fost înregistrate 13 cazuri de pestă porcină africană la porci mistreţi şi 113 cazuri la porci din gospodării particulare.

Trei cazuri de pestă porcină africană au fost depistate la mistreţi, câte unul în fondurile de vânătoare de la Grumăzeşti, Dreptu şi Negreşti, anunță prefectul Vasile-Adrian Niţă, în urma şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor Neamţ, potrivit g4media.ro.

Conform Planului de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreţi aprobat în şedinţă, carcasele mistreţilor diagnosticaţi pozitiv la testul de identificare a genomului virusului pestei porcine africane vor fi arse iar spaţiile unde au fost depozitate vor fi dezinfectate.

 „Grija mea este să controlăm cât mai bine situaţia pestei porcine în localităţile judeţului nostru, astfel încât boala să nu se extindă sau să se extindă cât mai puţin, pentru a evita pagubele produse mediului economic şi proprietarilor particulari. Mă refer atât la restricţiile impuse de lege, care trebuie respectate pe zone întinse, nu doar în cele considerate infestate ci şi în cele tampon, cât şi la măsurile concrete care se pun în practică atunci când se înregistrează vreun caz”, a declarat prefectul Vasile-Adrian Niţă.

 În zona infectată şi zona tampon din cele trei fonduri de vânătoare vor avea loc activităţi de vânătoare pentru recoltarea întregului efectiv de mistreţi într-un termen de 30 de zile de la confirmarea virusului.

 Toţi mistreţii vânaţi vor fi supuşi testării serologice şi virusologice iar dacă testele de laborator indică un rezultat negativ pentru pesta porcină africană, carcasele vor fi valorificate pentru consumul vânătorilor. Anul trecut au fost înregistrate 13 cazuri de pestă porcină africană la porci mistreţi şi 113 cazuri la porci din gospodării particulare.

Ministrul Dezvoltării: Școlile şi spitalele din România vor fi „evaluate vizual rapid” pentru risc seismic