Cultura americană pune un deosebit accent pe sărbătorirea Iepurașului de Paște.
Personajul simbolic este îndrăgit mai ales de cei mici care, în duminica Învierii, caută cadouri, cel mai adesea ouă de Paște. Despre aceste mici cadouri se spune că ar fi fost ascunse de iepuraș.
Simbolismul Iepurașului de Paște a fost prezent în cadrul mai multor ritualuri de-a lungul timpului
Cu toate acestea, conform Smithsonian Magazine, iepurașul a parcurs un traseu interesant, din Europa preistorică și până în prezent. Paștele reprezintă sărbătorirea primăverii și a refacerii ciclului vieții. Ouăle și florile sunt unele dintre cele mai cunoscute simboluri ale fertilității feminine, dar în tradițiile europene, iepurașul – animal cu un potențial de reproducere fenomenal – prezintă și el un rol important.
În perioada Neoliticului, în Europa, iepurele era îngropat ritualic alături de morți. Arheologicii au interpretat acest act drept un gest ritualic religios, în care iepurașul trimitea la renaștere, arată publicația Descoperă.ro.
La o mie de ani mai târziu, în timpul Epocii Fierului, ritualurile de înmormântare pentru iepuri erau destul de comune.
În Britania, Iulius Caesar interzicea ca iepurii să fie mâncați. La baza aceste decizii stătea semnificația religioasă pe care aceste animale drăgălașe o purtau
Ajungem în epoca lui Caesar, împăratul care cinstea acest animal, pe baza unei tradiții din Grecia. În această tradiție, iepurii erau sacri pentru Afrodita, zeița iubirii.
Prin urmare, fiul zeiței era înfățișat, întotdeauna, alături de un iepure care simboliza dorințele de neatins.
Din lumea grecească și către Renaștere, iepurii apărea adesea ca simboluri pentru sexualitate în literatură și artă. Un exemplu este și prezența acestui animal în picturile cu Fecioara Maria. De multe ori, Fecioara purta un iepure alb, ca simbol al depășirii tentațiilor sexuale.