Plasticul reprezintă, în prezent, una dintre cela mai mari surse de poluare. Am văzut cu toții mormanele de PET-uri sau pungi de plastic abandonate în mijlocul naturii. Știm despre plasticul din râuri și din oceane. 14% din totalul deșeurilor de plastic din râurile Europei e reprezentat de PET-uri.
În timp ce unii dintre noi încearcă să recicleze, alții continuă să polueze. Din neglijență, din inconștiență, din nesimțire. Am mai scris despre cum ne distrugem, încet și minuțios, mediul în care trăim. Și nu ne oprim, indiferent de câte avertismente ne dă legea. Sau natura însăși.
La polul opus, departe de ”reciclatori” sau ”poluatori”, sunt cei care încearcă să găsească soluții. Astfel, o echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie a Universității ”Dunărea de Jos” din Galați a pus la punct o tehnologie care ar putea rezolva problema plasticului. Dacă ar fi pusă în practică.
Premiată la Salonul ”Inventica 2019”, la Iași, tehnologia ”Fabrication of composites from plastic waste” propune transformarea plasticului în dale de pavaj. Plastic de orice fel, inclusiv eternele pungi.
„Împreună cu echipa noastră de cercetare am dezvoltat o soluție de reciclare a materialelor plastice care are niște avantaje față de reciclarea clasică, în sensul reducerii costurilor. Acest lucru l-am obținut prin eliminarea unor activități din lanțul de reciclare, sortarea plasticului, care este o operațiune complexă. În cazul în care se dorește să fie refolosite, plasticele trebuie să fie sortate pe categorii de plastic, nu pot fi amestecate orișicum.
Selecția de multe ori se face manual și e foarte greu să selectezi un anumit plastic, polietilenă de joasă sau de înaltă densitate, pentru că trebuie să o analizezi ca să îți dai seama ce anume face diferența”, spune cercetătorul Iulian Manole.
”Ideea este să reintroducem plasticul în circuitul economic și să nu mai fie tratat ca un gunoi și ca un material care este un hazard pentru mediul înconjurător, să reușim să îl controlăm din punct de vedere al circuitului lui. Asta e ideea de bază.
Ceea ce ne-am gândit să dăm ca destinație inițială a fost realizarea unor pavele, pentru că sunt ușor de utilizat”, a adăugat cercetătorul.
Avantajele tehnologiei sunt multiple:
În primul rând, bineînțeles, utilizarea și reutilizarea plasticlui, pentru a nu mai ajunge sursă de poluare.
În al doilea rând, dalele astfel obținute ar fi mai rezistente decât cele din beton. O dală din plastic reciclat are 1,5-2 kg, fiind cu 20-25% mai ușoară decât o dală din beton. Pentru fabricare unei dale sunt necesare în jur de 50 de PET-uri.
În al treilea rând, tehnologia este foarte ieftină și foarte simplu de pus în practică.
În al patrulea rând, dalele cu pricina vor putea fi, la rândul lor, reciclate.
Cum se pare că nu putem elimina plasticul din viața noastră de zi cu zi, o soluție de genul acesta ne-ar asigura că, măcar, nu mai facem și atât de mult rău, folosindu-l.
E nevoie doar de bunăvoință. Și de oameni implicați. În teorie, nu ducem lipsă nici de una, nici de alta.
Rămâne de văzut însă când, cum și unde se va și pune în practică această idee. Nu de alta dar, din 2019 până acum, n-am auzit să se fi început măcar demersurile pentru ea. În ciuda faptului că Primăria Galați este cea care a cerut găsirea unei soluții ușoare și viabile, care nu a întârziat să apară. Încă aștept.
Aștept cu nerăbdare momentul în care voi călca pe străzile nou pavate cu dale de plastic. Și pe cel în care nu vor mai fi munți de bidoane peste tot, pentru că vor fi fost deja transformate din gunoi, în util.
Citește și: Costel Alexe și o mică parte din pădurile seculare