Angajații români beneficiază de 15 zile libere, iar în acest an, opt dintre ele au „picat” în weekend, comparativ cu anul trecut, când au fost 11.
Dacă mai punem și pandemia care ne-a ținut și în prima parte a anului, pe lângă casă, este de înțeles dorința românilor de a avea „punte” mai ales acum, înainte de 1 iunie, când va fi următoarea zi liberă. Bugetarii (cei care nu au programul în ture sau la „foc continuu”), elevii și profesorii vor avea zi liberă, astfel încât mulți vor un weekend prelungit.
Doar că ministrul Muncii, Raluca Turcan le-a cam spus „pas” acestora. Cu alte cuvinte, vreți liber, bine, nu e nicio problemă, vă luați o zi de concediu și se rezolvă problema.
„Discuţia este un pic mai delicată. Eu știu că multă lume şi-ar dori să existe această punte. Pe de altă parte, pot să își ia o zi de concediu. Există varianta legală de a-ţi lua o zi de concediu pentru a crea această punte. Pentru industria turismului probabil că ar prinde foarte bine să poată oamenii să beneficieze de câteva zile libere, să acceseze serviciile turistice, dar varianta cea mai bună este aceasta de a-ţi lua o zi de concediu”, a spus ministrul Muncii.
Până la urmă, dacă ne gândim la milioanele de angajați care nu sunt bugetari și care lucrează în „servicii”, acestora le este și mai dificil, să beneficieze de acele zile libere, nu mai spunem de posibilitatea de a face „punți”.
Următoarea „punte”, abia la final de noiembrie
Pentru a doua parte a anului au mai rămas opt zile libere, astfel: 1 iunie (Ziua Copilului) – marţi; 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni; 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului)- duminică; 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi; 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri; 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.
Uitându-mă pe calendarul „liberelor” din alte țări realizez că „dincolo” sunt mai bine gândite: prima zi/a doua zi de luni dintr-o lună, astfel încât să fie, cu adevărat un „long weekend”, fără a mai sacrifica zilele de concediu. Desigur, cu excepția Crăciunului și Anului Nou.
Citește și: Anul 2021: zilele libere pică în weekend