Arheologii au descoperit gravate în piatră cele mai vechi planuri arhitecturale cunoscute până în prezent, ce au o vechime de 9.000 de ani. Acestea reprezintă, la scară, structuri imense construite pentru vânătoare în zone în prezent deşertice din Iordania şi Arabia Saudită, potrivit g4media.ro.
Aceste „Desert Kites” („Zmeiele Deşertului”) au fost denumite astfel de primii lor descoperitori – aviatori din anii 1920 – datorită formei deosebite pe care o au atunci când sunt văzute din aer.
„Sunt structuri mari, delimitate prin ziduri joase, care au lungimi de mai mulţi kilometri” şi care seamănă cu traseele unor zmeie. Odată îngustate la o lăţime de 20 de metri, aceste culoare mărginite de ziduri joase „duc la un spaţiu deschis de aproximativ un hectar, în care sunt săpate gropi adânci de mai mulţi metri”, a explicat Olivier Barge, arheolog şi cartograf la Laboratorul Archeorient din cadrul Universităţii Lyon-2 din Franţa.
Construcţiile ar permite „o tehnică de vânătoare sofisticată”: animalele sunt mânate – gazele, de exemplu – în acel spaţiu de tip capcană înainte de a fi direcţionate spre gropile în care erau sacrificate”, a explicat specialistul francez, coautor al studiului publicat în această lună în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Proiectul Globalkites, organizat de laboratorul său, a recenzat până în prezent 6.000 de structuri de acest tip, din Kazahstan şi până în Iordania. În această ţară din urmă, la Jibal al-Khashabiyeh, precum şi la 250 kilometri mai la est, în deşertul saudit Al-Nafud, arheologii de la Archeorient au făcut în 2015 două „descoperiri excepţionale”, potrivit lui Olivier Barge. O stelă din calcar înaltă de aproape un metru în Iordania şi un impunător bloc de gresie neagră în Arabia Saudită: ambele poartă planuri gravate şi detaliate ale acelor „Desert Kites” din apropierea lor. Planurile nu sunt o simplă reprezentare schematică, a precizat Wael Abu-Azizeh, arheolog la Institutul Francez pentru Orientul Apropiat şi coautor al studiului.
Alimentele ultraprocesate, pericol pentru sănătatea psihică a oamenilor