Valabilitatea certficatului verde a fost prelungită până la data de 30 iunie 2023, potrivit deciziei luate joi la nivelul Parlamentului European. Certificatul digital COVID-19 este folosit pentru evitarea restricţiilor asupra liberei circulaţii în Uniunea Europeană ce ar putea rezulta în urma răspândirii noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, potrivit g4media.ro.
Regulamentul care este acum în vigoare ar fi urmat să expire pe data de 30 iunie 2022
Decizia privitoare la prelungirea adoptată de Parlamentul European mai trebuie aprobată doar de către Consiliul Uniunii Europene. Certificatul verde atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test PCR negativ recent. Potrivit regulilor aprobate de către Parlamentul European, statele membre ale UE ”nu trebuie să restrângă în mod disproporţionat sau discriminatoriu libera circulaţie a titularilor certificatului COVID-19”. Comisia Europeană urmează să evalueze înainte de sfârşitul anului impactul acestui certificat asupra liberei circulaţii şi drepturilor fundamentale,.În funcţie de rezultatele acestei evaluări şi de evoluţia situaţiei epidemiologice se va stabili dacă va propune încă o prelungire a posibilităţii utilizării certificatului.
La 1 iulie 2021 a intrat în vigoare Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID. Statele membre au putut emite și verifica certificate digitale privind COVID pentru cetățenii și rezidenții UE, pe tot teritoriul acesteia. Certificatul digital UE privind COVID facilitează călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice și fără a fi îngrădită libertatea de mișcare.
Certificatul digital UE privind COVID nu este un document obligatoriu, dar este acceptat, la nivel european, ca dovadă autorizată pentru a atesta calitatea de persoană vaccinată, testată negativ sau recuperată după infecția cu COVID-19. Certificatul digital UE privind COVID nu este un document obligatoriu, dar este acceptat, la nivel european, ca dovadă autorizată pentru a atesta calitatea de persoană vaccinată, testată negativ sau recuperată după infecția cu COVID-19.