Noaptea Muzeelor la Sate din România, organizată în premieră europeană şi naţională

Evenimentul derivat din Noaptea Muzeelor se va desfăşura în 2 septembrie

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România anunţă organizarea în premieră a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, nocturnă muzeală care prezintă potenţialul patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc. Unic în Europa, evenimentul derivat din Noaptea Muzeelor se va desfăşura în 2 septembrie şi va propune publicului activităţi şi programe educative în diverse spaţii cu valoare istorică şi de patrimoniu, din satele şi comunele României, potrivit g4media.ro.

Entităţile care doresc să participe pot solicita fişa de înscriere printr-un mesaj expediat la adresa de email – noaptea_muzeelor@yahoo.com. Perioada de înscrieri este 22 iunie – 25 iulie 2023.

“Reţeaua Naţională a Muzeelor din România are în vedere prin acest program de debut muzeele, colecţiile, casele memoriale şi obiectivele de patrimoniu imobil localizate în comune şi sate din România, unele aflate în subordinea unor structuri muzeale de tip complex sau a unor muzee judeţene, a unor primării locale, altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental. De asemenea, adresăm invitaţia publică de participare şi bisericilor cu mare valoare de patrimoniu şi celor fortificate, cetăţilor şi palatelor din mediul rural, mănăstirilor cu o bogată şi valoroasă colecţie de artă religioasă, reşedinţelor nobiliare, culelor sau siturilor arheologice deschise publicului, dar şi pensiunilor care doresc să organizeze şi să găzduiască activităţi muzeale sau experimente şi proiecte curatoriale, rezidenţelor de creaţie, taberelor de artă contemporană, morilor, fermelor de animale şi aşa mai departe”, a precizat Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor la Sate.

”Noaptea Muzeelor la Sate” oferă publicului prilejul să descopere şi să se bucure de un patrimoniu cultural mai puţin cunoscut, dar foarte bogat. Evenimentul pune în dezbatere publică problemele patrimoniale actuale ale ţăranului român şi ale satului românesc. De asemenea, urmăreşte dinamizarea şi valorificarea colecţiile muzeelor din mediul rural pentru a le face cunoscute mult mai bine publicului larg şi crearea de obişnuinţe culturale care să contribuie la creşterea gradului de alfabetizare culturală şi de atractivitate turistică a mediului rural.

O boală tropicală transmisă de țânțari amenință Europa