După un an de amânare a Jocurilor Olimpice, din cauza pandemiei, în sfârșit astăzi este momentul cel mult așteptat. Un eveniment care adună sub „steagul alb cu cele cinci cercuri” oameni de toate culorile, toate orientările sexuale ori religiile, în care punctul comun este deviza baronului Pierre de Coubertin: „Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful, ci lupta. Esențial nu e să cucerești, ci să lupți bine”.
Este momentul așteptat de sportivi, de spectatorii ce de data aceasta vor urmări doar din fața televizoarelor, de presa (de specialitate) de pe tot globul.
Este evenimentul major al carierei unui sportiv, perioada pre-olimpică, cel puțin pentru această ediție a fost una sub o mare presiune, atât a calificării, cât mai ales din cauza pandemiei.
Sunt sportivi care și-au putut vedea visul cu ochii, pentru unii poate că aceasta este ultima prezență la Jocurile Olimpice, pentru alții este prima, sperăm dintr-un șir cât mai lung, iar emoțiile vor fi pe măsură.
Atât deschiderea oficială, cât și desfășurarea întregii competiții vor fi fără fastul cu care ne-am obișnuit pentru astfel de evenimente sportive de anvergură, astfel că rămâne ca fiecare să ne închipuim cam ce ar fi putut să fie.
Vor fi Jocuri Olimpice atipice, fără spectatori, fără susținători, sub presiunea pandemiei, care încă dă mari bătăi de cap (și) în „țara soarelui răsare”. Dar trebuie să fim optimiști și să sperăm că se vor încheia fără prea multe incidente de natură medicală.
Ceremonia de deschidere va avea loc astăzi, la ora 14.00, ora României, cu participarea a mai puțin de o mie de persoane pe Stadionul Naţional Olimpic din Tokyo, momentul culminant fiind parada delegațiilor. Canotoarea Mădălina Bereș și înotătorul Robert Glință sunt purtătorii drapelului național.
România va fi prezentă cu 101 sportivi ce vor concura la 17 discipline sportive, de unde autoritățile se așteaptă la 5 sau 6 medalii olimpice. Puține am spune, dar având în vedere contextul, sunt bine venite și acestea. Jocurile Olimpice de la „Tokyo 2020” se pot urmări pe TVR și Eurosport.
Citește și editorialul: Legătura dintre „privată” și o educație de succes