Corpurile noastre au nevoie de cantitatea optimă de vitamina D pentru a funcționa normal – atât fizic, cât și mental.
Potrivit unui studiu publicat de Science Alert, există tot mai multe dovezi care leagă carența de vitamina D cu depresia.
Pe lângă controlul nivelurilor de calciu și fosfat din organism, se crede că vitamina D ajută la reglarea diferitelor funcții ale sistemului nervos central. În plus, cercetările anterioare pe animale sugerează că ar putea chiar contribui la controlul echilibrelor chimice din creier, care poate explica asocierea dintre vitamina D și sănătatea mintală.
Noua meta-analiză a acoperit un total de 53.235 de participanți la studiu. Au fost evaluați oamenii depresivi, dar și cei care nu suferă de depresie. Persoanele au luat suplimente de vitamina D și tratamente placebo
La participanții cu depresie, suplimentele de vitamina D s-au dovedit a fi mai eficiente decât placebo, în atenuarea simptomelor depresive.
”Rezultatele noastre sugerează că suplimentele acestei vitamine au efecte benefice, atât la persoanele cu tulburare depresivă majoră, cât și la cei cu simptome depresive mai ușoare, semnificative clinic”, au transmis cercetătorii în lucrare.
Depresia este recunoscută drept o afecțiune care apare din ce în ce mai des, la nivel mondial
Peste 280 de milioane sunt diagnosticați cu depresie, în fiecare an. De asemenea, antidepresivele nu sunt eficiente pentru tratarea acestei afecțiuni.
În ciuda rezultatelor benefice ale studiului, va fi nevoie de mai multe analize pentru a ști cu siguranță care este cantitatea ideală de vitamina D pentru pacienții depresivi.
Cercetarea a fost publicată în Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Adaptare: Science Alert