Cu o creștere semnificativă a numărului de noi cazuri de infectări cu Covid, se pune în discuție dacă este cazul unui așa-numit lock-down, care să rupă lanțul de infectări așa cum s-a întâmplat de exemplu în Israel, care trece prin a doua carantinare de la începutul pandemiei. Premierul Ludovic Orban consideră că măsurile de carantinare vor fi luate local, în funcție de evoluția epidedemiei.
„Obiectivul nostru este ca oamenii să ducă o viaţă cât mai normală. Obiectivul nostru este ca economia să funcţioneze la parametrii obişnuiţi. Obiectivul nostru este ca toate activităţile, în măsura în care este posibil, să se desfăşoare, astfel încât viaţa omului să fie cât mai puţin afectată de epidemie. Acestea sunt obiectivele noastre. Sigur că putem atinge aceste obiective doar dacă avem cooperarea societăţii în ansamblul său, a tuturor companiilor, instituţiilor, formatorilor de opinie. Respectarea normelor de protecţie sanitară poate permite derularea unei vieţi normale, fără ca virusul să atingă un nivel care să ne impună să luăm decizii restrictive”, a afirmat premierul Ludovic Orban, la Iași.
El a adăugat că România a preferat să meargă pe o abordare locală, care să ţină cont de nivelul de răspândire al virusului în comunităţi. „Măsurile sunt luate la nivel local”, a precizat Orban.
Aflat tot la Iași, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a ecplicat că decretarea stării de urgență ține de președinte, nu de Guvern.
„Starea de urgență este apanajul președintelui. Noi avem o abordare locală. Adaptăm numărul de paturi, pentru a avea și anumite rezerve. Noi sperăm să nu ajungem la folosirea acelor paturi”, a precizat Nelu Tătaru.
Citește și: Rafila: „Un lockdown total este împovărător din punct de vedere economic și social”