Cercetătorii estimează că populația lumii va intra în declin în următorii 40 de ani din cauza scăderii natalității, lucru care va duce la o lipsă masivă a forței de muncă, potrivit unei analizei Business Insider. Scăderea populației ar putea ajuta la combaterea crizei climatice, dar în final populația tot mai îmbătrânită va distruge economia globală, potrivit digi24.ro.
Potrivit cercetărilor, în toate țările și regiunile de pe planetă, odată ce nivelul de trai se îmbunătățește, numărul de copii per familie începe să scadă.
Astfel, o țară care a fost săracă și tânără ajunge bogată, trebuind să se confrunte cu provocarea unei populații îmbătrânite ce nu are destui muncitori tineri care să o sprijine. O societate are nevoie de 2,1 copii pentru fiecare femeie pentru că populația să rămână stabilă. În SUA, rată nașterilor este de 1,6 per femeie, aceasta fiind și mai mică în țări cum ar fi Japonia (1,3), China (1,2) sau Coreea de Sud (0,8). Aproape toate țările din lume vor ajunge sub pragul minim necesar de copii pentru a preveni declinul populației. Până la finalul secolului, populația globală va scădea cu 1 miliard față de vârful maxim, potrivit unei analize realizate în 2020 de cercetătorii de la Fundația Gates. În cel mai extrem scenariu, populația ar urmă să scadă cu 2 miliarde față de numărul din prezent, respectiv la puțîn peste 6 miliarde de oameni.
Populația activă din Germania se va reduce cu o treime, potrivit studiului citat, iar în Italia, Spania și Grecia, se va înjumătăți
România, Polonia, Portugalia, Japonia și China vor pierde și ele până la două treimi din forța de muncă, potrivit analizei.
„Boomul demografic” citat de experți că fiind o provocare fără precedent pentru echilibrul ecologic al planetei, 50 de laureați ai premiului Nobel fiind întrebați în 2017 care este principala amenințare la adresa umanității iar mai mult de o treime dintre ei au răspuns suprapopularea planetei.
Creșterea nivelului de trai va determina declinul demografic. Productivitatea globală per capita, unitatea oficială de măsurare a cantității produse de un lucrător într-o oră și cel mai important indicator al progresului, a început de curând să stagneze.