Trei mandate de percheziție domiciliară au fost puse în executare, în județul Bihor, la reprezentanții unor societăți comerciale. Este vorba despre un dosar de înșelăciune privind reciclarea deșeurilor de sticlă cu un prejudiciu estimat la 8,5 milioane de lei (circa 1,7 milioane euro), potrivit g4media.ro.
Au fost instituite măsuri asigurătorii asupra a 3 imobile de locuit, a 7 clădiri nerezidențiale, a 6 terenuri și a 23 de mijloace auto aparținând celor patru persoane, în valoare totală de aproximativ 6.400.000 de lei.
Firmele colectoare de deșeuri de sticlă raportau că au reciclat cantități fictive la organismul intermediar de reciclare care obținea banii de la producătorii de deșeuri și ambalaje de sticlă. Păgubită este Administrația Fondului de Mediu (AFM). În plus, aceasta, fără să știe, raporta Comisiei Europene că România a atins ca țară țintele de reciclare.
„Din cercetările efectuate de polițiștii de investigare a criminalității economice, a rezultat că, în perioada mai 2021 – februarie 2022, bărbatul de 56 de ani, din Sânmartin, județul Bihor, în calitate de administrator de drept al unei societăți comerciale cu sediul în municipiul București și punct de lucru în Oradea, cu sprijinul celorlalți 2 bărbați, de 29 de ani, din Strehaia, județul Mehedinți și din 52 de ani, din Oradea și al unui bărbat de 35 de ani, din Oradea, administrator al unei societăți comerciale cu sediul în Oradea, cercetat de polițiști în aceeași cauză, în mod repetat, ar fi utilizat cele 3 societăți administrate de aceștia, cu sediile în județul Bihor
Ei au simulat colectarea a 4.166.650 de kg. de deșeuri de ambalaje din sticlă, de pe teritoriul național.
Ei au determinat, cu intenție, o societate care are ca obiect implementarea obligațiilor privind răspunderea extinsă a producătorului referitoare la deșeuri, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv a unor facturi fiscale, ca aceasta, fără vinovăție, să inducă în eroare instituția de stat care gestionează protecția mediului, prin raportarea gestionării a 7,014,19 tone de deșeuri de ambalaje din sticlă, de pe teritoriul național, dintre care 4.166.650 de kg. de deșeuri de ambalaje din sticlă ar fi fost fictivă, provenind din afara României”, a anunțat IPJ Bihor.