Primele de Crăciun: subiect de controverse, de discuții și, de ce nu, invidie între companii. Tot mai multe companii au ales să renunțe la primele de Crăciun, din cauza COVID-19.
În 2020, beneficiile s-au schimbat cu totul şi tot mai puţine companii vor oferi bonusuri de Crăciun, spune Sorin Faur, expert în resurse umane.
”În continuare angajaţii buni vor fi recompensaţi într-un mod sau în altul. Cu certitudine, schemele de bonusare au trebuit regândite, nu vom mai vedea bonusuri la nivelul celor de anul trecut”, a declarat Sorin Faur.
Primele de Crăciun: un cadou simbolic
Conform Ziarul Financiar, aproape 20% dintre angajaţi se aşteaptă să primească o primă de Crăciun anul acesta, în timp ce puţin peste 40% speră la un cadou simbolic din partea angajatorului, conform unui sondaj al platformei de recrutare BestJobs.
Mai mult, aproape trei sferturi dintre respondenţi sunt convinşi că valoarea primei sau cadourilor nu va fi mai mare decât anul trecut. Mai exact, circa 30% dintre angajaţi se aşteaptă ca bugetul de cadouri să fie sub 400 lei anul acesta, puţin peste 17% cred că valoarea bonusului sau cadoului va fi de până în 1.000 lei, iar 5% se aşteaptă să fie cu o sumă mai mare de 1.000 lei.
În ultima perioadă, grija pentru bugetul familiei a devenit mai acută pe fondul pandemiei de coronavirus. De asemenea, nivelul de stres cauzat de izolare și telemuncă a depășit limitele obișnuite. Adăugăm la acesta și obișnuita forfotă de sărbători, și avem ”pachetul perfect” de final de an.
Un bonus, un tichet cadou sau un voucher de valoare medie poate contribui la un altfel de valoare: cea psihologică.
Citește și: Telemunca și Crăciunul: un cadou din partea companiei poate motiva angajatul