Academicianul Dan Berindei, personalitate marcantă a României, a murit, joi, la vârsta de 98 de ani, a transmis Academia Română.„Descendent al familiei Brâncoveanu, cu rol capital în istoria şi cultura românească, Dan Berindei a păstrat nobleţea şi distincţia acestei vechi familii aristocrate şi a cultivat de-a lungul întregii sale vieţi valori fundamentale, asumându-şi, în vremuri neprielnice, un destin pe care l-a trăit în adevăr, onestitate şi exigenţă de sine. Spirit patriotic prin excelenţă, cu un profund ataşament faţă de elita politică ce a pus bazele statului român modern, Dan Berindei şi-a dedicat întreaga viaţă studiului istoriei şi a dezvoltat o excepţională carieră de-a lungul a peste şapte decenii”, se arată în comunicatul Academiei Române.
Născut pe 3 noiembrie 1923, la Bucureşti, și-a făcut primele studii în particular, apoi la Şcoala „Clemenţa“ și la Liceul „Spiru Haret“. Este licențiat al Facultății de Istorie şi Filosofie, Secţia istorie, Universitatea din Bucureşti, cu titlul „magna cum laude“ și doctor în istorie, cu o teză despre „Oraşul Bucureşti, reşedinţă şi capitală a Ţării Româneşti (1459-1862)“. După absolvirea facultății devine cercetător şi secretar ştiinţific la Institutul de Studii şi Cercetări Balcanice (1946-1948), apoi asistent la Institutul de Istorie şi Filosofie al Academiei Române (1948-1952).
Academia, a doua sa familie
Președinția României i-a conferit două înalte ordine de stat: Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Cavaler (2002) și Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Ofiţer (2016).
Istoricul Dan Berindei a fost întreaga sa viață devotat Academiei Române căreia i-a atribuit întotdeauna statut de instituție fundamentală a statului român modern și în cadrul căreia a activat cu pricepere și eficiență. A deținut două mandate consecutive de vicepreşedinte al Academiei Române (2006-2014) și a condus în calitate de președinte Secţia de Ştiinţe istorice şi arheologie (1993-2005 și 2016-2019), al cărei președinte de onoare a fost începând cu anul 2005. În anul 2006 a scris o amplă istorie a Academiei Române, reeditată în 2016, cu prilejul împlinirii unui secol și jumătate de la înființarea instituției. Se numără, de asemenea, printre principalii donatori ai Academiei Române.
Pentru Dan Berindei Academia Română a fost a doua și uneori chiar prima familie, astfel că acum, la ceas de despărțire, Academia Română este în doliu, iar membrii instituției, precum și conducerea sa își exprimă regretul și îndurerarea.
Citește și: George Enescu, omagiat la Paris. O piață va purta numele compozitorului român