Cu ocazia Unirea Principatelor Române, sau de „Mica Unire”, Biblioteca Metropolitană din București a decis să sărbătorească evenimentul într-un mod inedit, cu documentare și expoziții de carte, scrie Mediafax.
Unirea Principatelor Române (Mica Unire) este celebrată în toate filialele Bibliotecii Metropolitane București. În cadrul acestora au loc expoziții de carte, însă pot fi urmărite și filme documentare online, metodă preferată în contextul pandemiei.
Parteneriat cu Primăria Capitalei, de Mica Unire
Evenimente desfășurate online, pe paginile de socializare ale filialelor BMB
Celebrarea evenimentului se întâmplă cu parteneriatul Primăriei Capitalei. Împreună, PMB și Biblioteca Municipală au făcut posibil ca această zi să nu treacă fără o amintire a celor întâmplate acum 162 ani, punând la dispoziția populației materiale informative cu caracter istoric.
În timp ce la Central Mihail Sadoveanu se va prezenta documentarul „24 ianuarie 1859 – Primul pas spre realizarea României moderne”, la filiala „Ion Creangă” vedeta va fi un atelier de lectură numit „Legende inspirate de Alexandru Ioan Cuza”.
Filiala „Liviu Rebreanu” se va axa pe documente existente în bibliotecă referitoare la Mica Unire, mai exact pe „Mesajul transmis de către Vasile Boerescu, rostit acum mai bine de 160 de ani, pe Dealul Mitropoliei în fața a peste 30.000 de oameni”.
Și pentru că neuitarea trecutului e importantă, la toate filialele vor exista expoziții dedicate copiilor.
De reținut că „Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București” va găzdui pe 25 ianuarie, pe Zoom, o dezbatere intitulată „Dubla alegere de la 24 ianuarie 1859, piatra de temelie a Statului Unitar Român”.
Astăzi se împlinesc 162 ani de la Unirea Principatelor Române, una dintre cele mai importante date din istorie, totodată motorul de pornire pentru cea de-a doua unire, din 1918.
Citește și: Pârtiile de schi și stațiunile, arhipline în weekend