Aplicația de finanțare a proiectului întreprins de RAJA S.A., a inclus studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, devizul general și documentațiile tehnice a fost realizată pe parcursul a trei ani, sub bagheta diviziei de consultanță JASPERS. Mai mult, activitățile inițiale au fost demarate în a doua jumătate a anului 2014. După finalizarea procesului de evaluare tehnică, financiară și instituțională, Ministerul Fondurilor Europene a aprobat în totalitate Aplicația de Finanțare, așadar, în data de 31.08.2018, a fost semnat Contractul de Finanțare aferent POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare). Ulterior, durata de 107 luni a proiectului a fost actualizată la semnarea contractului de finanțare, prin acte adiționale aduse contractului de finanțare.
Obiective îndeplinite de POIM, marele proiect al RAJA S.A.
Așa cum era de așteptat, proiectul a fost un real succes, astfel că, la finalizarea acestuia, gradul de conformare la prevederile directivelor europene a crescut de la 50,40% la 99,66% pentru sistemul de alimentare cu apă şi de la 64,06% la 87,27% pentru sistemul de apă uzată, totalul populației care a beneficiat de noile investiții depășind numărul de 640.000 de locuitori.
Ce s-a modernizat în urma implementării proiectului
În urma proiectului, s-au adus îmbunătățiri la sistemul de alimentare cu apă, după cum urmează: extinderea și reabilitarea rețelei de apă, construcția și reabilitarea stației de tratare a apei, construcția și reabilitarea stației de pompare a apei, construcția și reabilitarea surselor de apă, construcția și reabilitarea rezervoarelor, însă s-au construit și 14 dispecerate. Sistemul de canalizare a beneficiat, la rândul său, de reabilitări substanțiale, astfel că s-a pus accent pe extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare, construcția și reabilitarea stațiilor de pompare a apei uzate, construcția și reabilitarea stațiilor de epurare a apei uzate, construcția instalației de valorificare a nămolui și 17 dispecerate locale SCADA (canal).