Alegerile locale se anunță mai nou în septembrie. Așa speră Orban, cel puțin. Nu de alta, însă în România „epidemică”, nimic nu mai e sigur. Ce e azi valabil, poate să nu fie mâine, și așa mai departe. Urmărind evoluția politicii românești de ceva timp încoace, constat totuși că eschivările și nesiguranțele nu sunt trăsături dobândite acum, odată cu noul coronavirus. Politicienii români se înghiontesc cu coatele de foarte multă vreme. Își pun piedici, se împung cu privirile, scriu unii contra altora pe Facebook. Firimituri de pâine și mult-mult circ.
Noua lună estimată alegerilor locale este septembrie. Așa speră Orban. De altfel, cu cât se amână mai mult, cu atât supremația electorală câștigată de către cei de la PNL anul trecut dispare, iar PSD își recâștigă centimetru cu centimetru teritoriul pierdut din cauza lăcomiei lui Dragnea și a… naivității fostului prim-ministru, Dăncilă. Ghinionul PNL-ului e vizibil, așa cum și lipsa lor de coordonare se vede cam tot din satelit.
Alegeri locale în septembrie, caz în care nu dă al doilea val peste noi+
„Am şi prezentat public care e punctul meu de vedere astăzi, sigur că trebuie să vedem evoluţia epidemiei. Dacă primul val se va stinge, să spun, spre 1 iulie, prognozele făcute de epidemiologi sunt că un al doilea val ar fi posibil după luna octombrie, cred că am putea organiza alegerile locale în luna septembrie. Părerea mea e că trebuie organizate cu cât mai repede, cu atât mai bine, evident, să fie, într-adevăr, posibile, din punctul de vedere al contextului epidemiologic” a afirmat Orban, joi seară, la B1 Tv.
Alegerile parlamentare, o dată posibilă: 6 septembrie 2020
„Vom vedea ce se va întâmpla. În mod normal, alegerile parlamentare trebuie organizate în data de 6 decembrie, ca să fie exact. Ca asta e data posibilă. În cazul în care va veni al doilea val în toamnă, ne va găsi mult mai bine pregătiţi şi eu cred că dacă luăm măsuri corecte, aşa cum am luat şi în faţa primului val, răspândirea virusului nu va fi atât de mare şi dacă şi adăugăm câteva modalităţi de vot, votul prin corespondenţă inclusiv în ţară, sau votul electronic bine securizat, putem asigura o prezenţă la vot semnificativă”, a adăugat primul ministru.
Citește și: Marcel Ciolacu acuză PNL de lupte politice. CCR, mărul discordiei