Comerțul ilegal cu animale de companie a devenit una dintre cele mai profitabile „industrii” din toată lumea, fiind ușor comparabilă cu cea a traficului de droguri, ori chiar cu cea de carne vie. De fapt, atunci când discutăm despre traficul de carne vie, ne putem referi și la traficul de animale de „rasă”.
Și fie vorba între noi, niciuna dintre aceste industrii ilegale nu ar supravițui dacă nu ar exista și clienți – aici fiind marea problemă a societății noastre. În dorința noastră de a avea un animal „de rasă”, scăpăm din vedere aspecte care dor. În primul rând, puțini dintre cei ce aleg să cumpere un animal de rasă știu cam care este drumul acestuia prin viață, până să ajungă „acasă”. Puțini știu că, de cele mai multe ori, crescătorilor ilegali nu le pasă de nimic altceva în afară de profit, supunând astfel bietele animale unor chinuri de nedescris. De la femele ținute în condiții jalnice, condiții la care nicio ființă de pe suprafața pământului nu ar trebui să fie supusă, singurul lor scop în viață, în opinia „comercianților”, fiind acela de a făta pui pe bandă rulantă, la pui care mor la câte zile după ce i-ați cumpărat.
Am văzut atâtea clipuri pe internet despre condițiile în care sunt ținute aceste animale considerate „fabrici” de puișori de rasă, încât recunosc că numai cât mă gândesc la acest subiect mă ia răul de la stomac. Chiar și așa, cu tot răul de stomac, aceste situații există și-s dincolo de ceea ce și-ar putea închipui vreodată cineva. Dacă Diavolul există, el e sigur și aici.
Înainte de a le da cuvântul celor de la Animal Society, am să mai zic un lucru: NU MAI ÎNTREȚINEȚI ASEMENEA AFACERI! Nu mai băgați bani în buzunarele celor ce exploatează animale! Nu de alta, însă îmi închipui că sunteți iubitori de animale, de vreme ce vă doriți unul în casă. Și amintiți-vă că adăposturile din toata țara sunt plinde de animăluțe ce au nevoie de un om iubitor!
Iată ce spun cei de la Animal Society despre comerțul ilegal cu animale de companie:
„Anunțurile de pe Internet cu „cățeluși drăgălași”, așezați artistic pe câte o pătură pufoasă, ascund o realitate hâdă. Mulți dintre acești pui provin din comerțul ilegal cu câini, o afacere cu profituri comparabile cu cele ale traficului de droguri. Traficul cu câini din Europa de Est generează un profit de 700 de euro pe câine. Crescătorii ilegali „produc” pui pe bandă, cu cheltuieli minime și în condiții deplorabile. Puii neînregistrați, nevaccinați și bolnavi sunt vânduți pe Internet, mulți dintre ei murind la scurt timp după achiziționare.
Grație platformelor de anunțuri anonime, traficanții vând rapid și își fac urma pierdută la fel de repede. În Europa, pe aceste platforme sunt publicate zilnic 400.000 de astfel de anunțuri. Pe eBay se vând anual 2,3 milioane de câini, 90% dintre ei ilegal.
În afara traficului intern cu animale de companie, care a făcut subiectul mai multor reportaje TV, România e și principala sursă de exporturi ilegale de câini. Traficații le fac acte false animalelor, cu complicitatea unor veterinari corupți, și vând câinii în diferite țări din vestul Europei, Germania fiind principala țintă a traficanților români. Câini neînregistrați, nevaccinați și deseori bolnavi sunt transportați peste granițe în condiții crunte. Acest fenomen generează suferințe teribile în rândul animalelor, constituind, în același timp, și o problemă de sănătate publică.
Puteți urmări reportajul realizat de Deutsche Welle care relevă aspectele de mai sus aici: https://www.dw.com/…/trafic-ilegal-cu-c%C3%A2in…/av-50582611
Dacă ați fost victima celor care fac comerț ilegal cu câini pe Internet sau cunoașteți asemenea cazuri, vă rugăm să ne semnalați acest lucru într-un mesaj privat. Împreună, putem contribui la combaterea acestei industrii clădite pe suferința animalelor.”, se arată pe pagina de Facebook Animal Society.
Citește și: Daniela Călin și grădinița cu pisici din Galați