O fetiţă de 10 ani din judeţul Caraş-Severin a ajuns la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara, după ce mama a folosit în locuinţă o substanţă toxică, de uz veterinar, pentru a scăpa de purici. Medicii spun că starea pacientei s-a ameliorat, potrivit g4media.ro.
Incidentul a avut loc joi, în satul Sadova Nouă, judeţul Caraş-Severin. Mama fetiţei ar fi stropit în casă cu o substanţă toxică, de uz veterinar, care în mod normal este folosită pentru spălarea blănii oilor.
Femeia a vrut să elimine puricii din locuinţă. După ce a venit fetiţa de la şcoală, împreună cu fratele ei de 11 ani şi sora sa mai mare, de 15 ani, femeia i-ar fi stropit pe haine cu aceeaşi substanţă. Fata de 10 ani s-a simţit rău, iar părinţii au sunat la numărul de urgenţe 112. Echipajul medical ajuns la locuinţa familiei a preluat-o pe micuţă şi a dus-o la Spitalul Municipal Caransebeş, de unde a fost transferată în stare gravă, inconştientă, la Spitalul de Copii din Timişoara.
Aici a fost internată la Secţia de Terapie Intensivă. ”Starea fetiţei este ameliorată. A venit într-o stare extrem de gravă, cu un scor, noi îl folosim într-o treaba care se numeşte Glasgow Coma Scale, foarte mic. Actualmente este ameliorată, dar în continuare prezintă semne de gravitate. De insistat cred că ar fi asupra folosirii unor substanţe extrem de toxice, care sunt dedicate uzului în exclusivitate veterinar, nişte insecticide care sunt împotriva unor paraziţi de ordin animal şi care nu au ce să caute folosite în condiţiile aplicării pe pielea omului. Ele trec prin pielea omului, intoxicaţia nu este neapărat prin ingestie”, a declarat medicul Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii din Timişoara.
Medicul spune că sunt şanse de supravieţuire pentru fetiţă.
”Sunt şanse de supravieţuire pentru că această substanţă are un antidot natural, numit atropina şi sunt şanse pentru că acest tip de substanţă, pe care l-au folosit la fetiţa în cauză, se numeşte diazinon, am aflat astăzi şi este un organo-fosforic nesistemic, adică are o acţiune asupra întregului organism. Dacă ar fi fost sistemic ar fi afectat în întregime corpul. Acum am avut explicaţia absenţei unor simptome la care ne aşteptam. Hipersecreţia tuturor mucoaselor, de obicei copiii ăştia sunt cu hiperlacrimare, hipersalivatie, tuse şi probleme respiratorii, date de mucoasele respiratorii. Pe acestea nu le-am avut la acest copil şi acum avem explicaţia, nu era cu efect sistemic acest organo-fosforic”, a mai precizat Gafencu. Gafencu mai spune că fetiţa de 10 ani din Caraş-Severin este încă în comă.