Există o vorbă care, din păcate, se poate aplica cu succes chiar și acum: „Nu face ce face popa, ci mai de grabă ce zice popa”. Cam așa și-n cazul unor membri USR. Cu toate că inițial, cei din USR au apărut în politica românească debărdând de suflu nou, tineresc, atunci când vorbim despre cei ce fac obiectul Consiliului Local al Sectorului 1, lucrurile stau un pic diferit. Cam același lucru putem spune, însă și despre consilierii PNL. Poate că este bine de știut că cele două partide au majoritatea în consiliul S1. Menționez asta pentru o mai bună înțelegere a situației.
Despre situația în curs, actualul primar al Sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache, spune:
„Încă de la începutul mandatului am făcut un apel la toți consilierii locali să lase politica la ușa primăriei și să facem împreună administrație pentru cetățeni. Din păcate, consilierii locali ai USR și PNL au ales calea confruntării politice blocând practic activitatea primăriei. Rolul Consiliului Local este să amendeze, atunci când este cazul, proiectele executivului, aducând astfel un plus de valoare acestora. Însă ce s-a întâmplat în ultimii patru ani în Sectorul 1 a fost o tergiversare permanentă sau respingerea de-a valma de către consilierii opoziției a unor proiecte utile și bune pentru oameni, fără să țină cont de interesele și nevoiele celor care i-au votat”, a declarat Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache.
Astfel, referindu-mă strict la CL-ul S1, conform datelelor, în patru ani de mandat, USR, prin consilierii lor locali aferenți sectorului, a votat o medie cuprinsă între 40% și 50% dintre proiectele aprobate. Ceea ce, din câte putem observa, poate da naștere unui lanț întreg de întrebări.
„Împreună cu echipa mea, am încercat să vin în Consiliu cu propuneri de hotărâri importante pentru dezvoltarea comunității sau pentru rezolvarea unor probleme punctuale. Din păcate, de cele mai multe ori, fără a oferi explicații sau motive pertinente, consilierii USR au ales să respingă total, deși am introdus de mai multe ori același proiect pe ordinea de zi, sau au tergiversat adoptarea lor folosind diferite tertipuri. Dacă propunerile noastre nu erau bune, mi s-ar fi părut normal să vină cu propriile inițiative sau să încerce să le îmbunătățească pe ale nostre. Însă, în cei patru ani, consilierii USR nu au avut nici măcar 10% propuneri de proiecte de hotărâri. Am avut un consiliu greu în care consilierii opoziției au ales să distrugă și nu să contruiască”, a mai precizat Primarul Tudorache.
Dacă este să evaluăm situația pe etape, consilierii USR și PNL au refuzat dreptul elevilor din Sectorul 1 la perfecționare, prin respingerea înfiițării Centrului Educațional Sector 1.
„Condamn cu fermitate atitudinea consilierilor locali ai PNL și USR în privința înființării Centrului Educațional Sector 1. Aceasta este una politicianistă și greu de explicat, fiind îndreptată împotriva intereselor elevilor din Sectorul 1. Practic, prin respingerea înființării acestei instituții, consilierii PNL și USR refuză dreptul elevilor din Sectorul 1 la perfecționare și la o șansă mai bună, în viitor, pe piața muncii”, declara Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, la momentul respingerii proiectului despre care vă povesteam.
În al doilea rând, spitalele și școlile din Sectorul 1 au fost pe punctul de a rămâne fără apă caldă și căldură. Da, tot din vina celor mai devreme menționați.
Și dacă tot discutăm despre elevi, aflați că suplimentarea numărului de locuri pentru elevii Școlii Nr. 12 „Herăstrău”, a fost, de asemenea, blocată de consilierii PNL și USR. Motivația? Nu putem ști, desigur.
Și nu, ceea vă scriem acum nu sunt „răutăți gratuite”, ci adevăruri pe care ar trebui să le știe toată lumea.
Citește și: PUZ Sector 1, contestat de USR. Tudorache: A „desfigurat” adevărul!