Privilegiaților din administrația locală – primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene – li se pot tăia pensiile speciale introduse anul trecut de către Viorica Dăncilă, prin OUG 57/2019.
În acest sens, luni, parlamentarii USR au depus o nouă propunere legislativă privind eliminarea pensiilor speciale ale acestor categorii de „administratori”.
„Noi l-am avertizat pe premierul Ludovic Orban, de la finalul anului trecut, când i-am dat votul pentru a merge la Palatul Victoria, că primarii încep să notifice primăriile pentru a primi pensia specială anul acesta.
Am insistat să dea Ordonanţă să abroge acel articol din Codul Administrativ. N-a făcut-o, însă noi, cei de la USR, am reuşit, printr-un amendament la Legea bugetului, să amânăm intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi de Consilii Judeţene, vicepreşedinţi de Consilii Judeţene până la finalul acestui an.
De la 1 ianuarie 2021 vor fi îndreptăţiţi să ceară această pensie pe care le-a dat-o PSD. De aceea este important ca acest lucru să se oprească”, a motivat deputatul USR Ionuţ Moşteanu, în cadrul conferinței de presă de după depunerea proiectului.
Acesta a argumentat necesitatea proiectului de anulare a acestui privilegiu pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, pentru că, altfel, „ar fi încă o palmă dată românilor de PSD”, în timp ce „PNL-ul până acum priveşte nepăsător la acest lucru”.
„Şi aceasta nu trebuie sa se întâmple. Noi ne-am asumat candidaturi în toată țara. Vrem să schimbăm primăriile, vrem să schimbăm modul cum se face administrație, și nu mergem pentru pensiile speciale, mergem să muncim pentru comunităţile noastre.
Vă dau câteva nume, ca să înţelegeţi cine ar trebui să primească pensie specială – oamenii care au ţinut comunităţile, oraşele, comunele şi judeţele noastre în subdezvoltare ani de zile: Mazăre, Vâlcov, Chiliman, Onţanu, Piedone, Vanghelie, Poteraş, Funar, Oprescu, Apostu, Stavarache, Bunea Stancu, Nichita, Gheorghe Ştefan, Gutău, Răzmeriţă. Boşcodeală, Pendiuc, Șerban, Frățică și Diaconu”, a adăugat deputatul.
Introducerea acestor pensii, fără a se știi impactul asupra bugetului de stat
Senatorul Florina Presadă, iniţiator al propunerii legislative, a subliniat în conferinţa de presă că pensiile speciale sunt o nedreptate uriaşă care se face românilor, iar acest lucru trebuie să înceteze.
„USR a luptat încă din 2016 împotriva pensiilor speciale, de orice fel au fost ele. Pensiile speciale sunt o nedreptate uriaşă care se face românilor, iar acest lucru trebuie să înceteze. A venit momentul ca USR să arate că viitorii săi primari sau preşedinţi de CJ nu vor pensii speciale. Iniţiativa mea este asumată de către toţi parlamentarii USR, unii aici de faţă, candidaţi la primărie, fie la preşedinţia unui Consiliu judeţean.
Inţiativa aceasta vine într-un anumit context. Pensiile speciale au fost introduse în Codul administrativ odată cu adoptarea OUG 57 din 2019 şi pentru care Guvernul Dăncilă n-a prezentat absolut niciun fel de impact financiar în nota de fundamentare a acelui act normativ Aceste pensii sunt plătite de la bugetul de stat.
Tocmai pentru că ele nu sunt încă în vigoare, datorită unui amendament al USR, este momentul ca Parlamentul să adopte această iniţiativă pentru a arăta ca lucrează în interesul românilor şi nu al celor privilegiaţi”, a afirmat Florina Presadă.
„Pensiile speciale pot fi eliminate fără emoții”
Senatoarea USR a precizat că, dintre toate categoriile de pensii speciale, cele pentru aleşii locali pot fi eliminate fără emoţii în cazul unui atac la CCR.
Aceasta a prezentat două motive: „în primul rând ele nu sunt în vigoare, deci nu reprezintă un drept câştigat, şi în al doilea rând CCR s-a pronunţat deja pe proiecte anterioare care conţineau pensiile pentru primari în această formă şi le-a declarat deja neconstituţionale.
Iniţiativa aceasta este prima dintr-un pachet mai larg, prin care dorim eliminarea tuturor pensiilor speciale, deci am abordat individual fiecare tip de pensie specială, pentru cazul în care decizia CCR cu privire la impozitarea pensiilor speciale care va veni în luna septembrie este una nefavorabilă”, a menţionat senatoarea Presadă.
Citește și: De ce a decis acum CCR că primarii merită pensii speciale