Un nou studiu a descoperit că există un sistem de semnalizare care activează neuronii implicați în modul în care oamenii înțeleg durerea termică, arată Science Tech Daily.
Lumea a evoluat foarte mult de la 1664, când filozoful și fizicianul francez Rene Descartes a susținut că, de fapt, creierul este responsabil pentru experimentarea durerii.
În studiu, cercetătorii au arătat cum percepe creierul uman durerea? Mai exact, durerea termică, durerea resimțită atunci când atingem o flacără sau o tigaie fierbinte
Cercetătorii din cadrul departamentului de neuroștiințe de la Școala de Medicină a Universității Case Western Reserve cred că au răspunsul.
Durerea de arsură este percepută de un circuit neuronal alcătuit din neuroni spinali și o cale de semnalizare, se precizează în studiu.
Deoarece ar putea implica aceeași cale de semnalizare, cercetătorii cred că descoperirea lor actuală – care a fost publicată în revista Neuron – ar putea duce la un tratament mai eficient pentru durerea cronică, patologică, cum ar fi durerea prin împușcare, înjunghiere și arsură.
”Știm că stimulii de căldură, frig, presiune și mâncărime la nivelul pielii noastre au ca rezultat senzații corespunzătoare în creier. Cu toate acestea, neuronii care codifică semnalele de căldură în măduva spinării nu erau clari”, a declarat Hongsheng Wang, autorul principal al studiului.
”Studiul nostru a identificat un grup de inter-neuroni din măduva spinării, necesar pentru senzația de căldură. De asemenea, am descoperit că o cale de semnalizare contribuie la hipersensibilitatea la căldură, cauzată de inflamații sau leziuni nervoase”, a adăugat acesta.
Tot ceea ce facem, inclusiv modul în care percepem lumea din jurul nostru, modul în care ne mișcăm corpul și modul în care simțim senzațiile, este controlat de creier
Neuronii, care sunt celule ce funcționează ca mesageri pentru a transmite informații între creier și sistemul nervos, sunt implicați în acest proces. Prin intermediul unor circuite complicate, neuronii comunică cu restul corpului.
Echipa de cercetători a analizat neuronii din măduva spinării și rolul lor în durerea termică, analizând modele de șoareci și răspunsul acestora la plăci încălzite. În timpul acestui proces, echipa a identificat activarea unei clase ”noi”, sau nou descoperite, de neuroni din măduva spinării (numiți ErbB4+) care procesează semnalele de căldură către măduva spinării.
Oamenii de știință au vrut să cerceteze mai departe dacă acești neuroni sunt, în mod specific, responsabili de durerea termică. Există mai multe modalități de a testa acest lucru, inclusiv distrugerea neuronilor ErbB4+.
Cercetătorii au folosit o toxină care țintește în mod specific neuronii ErbB4+. Odată ce neuronii au fost distruși, răspunsul la durerea termică a fost afectat.
Acest lucru a demonstrat că neuronii ErbB4+ sunt legați în mod specific de modul în care este percepută durerea termică și, atunci când sunt distruși, durerea nu este resimțită mai puțin.
Durerea termică este una temporată. Totuși, pentru unii pacienți, această durere este ”nesfârșită”
Lin Mei, profesor și președinte al Departamentului de Neuroștiințe de la Facultatea de Medicină și autor al studiului: ”Durerea termică este o senzație pe care am experimentat-o cu toții. Pentru cei mai mulți dintre noi, durerea este temporară”
”Cu toate acestea, pentru pacienții cu durere patologică, experiența durerii este nesfârșită, cu puține speranțe de ameliorare. Oamenii de știință au crezut mult timp că este rezultatul unei activități neuronale disfuncționale” a concluzionat Mei.
Adaptare: Science Tech Daily