Funcționarea anumitor aparate folosite într-o gospodărie presupune un consum mai ridicat de energie electrică, avertizează Ion Lungu, directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România, potrivit ziare.com. În condițiile în care tot mai mulți români se plâng de facturile mari la energia electrică, Ion Lungu explică care sunt marii consumatori de energie electrică dintr-o locuință.
Ce aparate consumă cel mai mult curent
Potrivit acestuia, este vorba despre echipamentele cu puteri mai mari, radiatoarele consumând cel mai mult. Alte aparate consumă mult curent electric, dar pe perioade scurte.
„Este vorba despre mașina de spălat, fierul de călcat. Acestea sunt în principal marii consumatori. Trebuie să avem grijă să-i folosim rațional”, spune Ion Lungu.
Expertul în energie crede că oamenii ar trebui să consume responsabil curentul electric, dar să mențină și o doză de confort. Legea care vizează plafonarea prețurilor la energia electrică prevede praguri pentru a beneficia de plafonare. Ion Lungu consideră că cel mai important lucru este reducerea risipei, afirmând că nu are sens să se țină toate luminile aprinse într-o casă dacă se stă o oră sau două într-o cameră pentru a se uita la televizor.
Sfaturi pentru economisirea energiei
De asemenea, acesta recomandă schimbarea becurilor de iluminat din locuință cu unele cu leduri, care consumă mai puțin. De asemenea, expertul recomandă scoaterea echipamentelor din priză în cazul în care nu mai sunt folosite.
„Este în interesul consumatorilor să se încadreze în aceste praguri. Cu economiile, eu am opinia că economiile trebuie făcute, însă să păstrăm un nivel decent de confort și acum nu înseamnă că trebuie să stăm pe întuneric, să nu mai aprindem lumina. Eu cred că cel mai important este să încerce să elimine pe cât posibil risipa. Din nefericire, o mare cantitate de energie se risipește. Nu este folosită.mă refer în principal la risipă, dacă se încearcă să se elimine risipa cred că rezultatele vor fi spectaculoase”, a declarat directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România.
Cum vor fi calculate facturile
Ordonanța de Urgență privind plafonarea urmează să fie dezbătută și votată în Parlament.
„În acest moment legea este ordonanța de urgență care urmează să fie aprobată în lege în Parlament, și săptămâna viitoare va fi o discuție la Senat, după aceea se va merge la Camera deputaților, care este decizională. Deci deocamdată facturarea se face prin încadrarea în cele două limite. Există un prag până la 100 kwh/lună, în care tariful este de 0,68 lei/kwh și există al doilea prag între 100,1 și 255, când este plafonată la 0,8 lei kw/h. Ce este peste 255 se facturează la prețul de contract sau după metodologia prevăzută în OUG, costul energiei plus toate cheltuielile legate de operatorul de distribuție, TVA, toate taxele, minimul dintre acestea două se aplică la cantitatea care depășește 255 kwh/lună. În aceste limite se încadrează cei care au avut sub 300 kwh consumul mediu pe anul 2021. Problema care s-a pus foarte insistent a fost ce se întâmplă cu cei care să presupunem că ar fi depășit anul trecut și anul acesta realizează un consum mai mic decât 300 kwh/lună. Este o prevedere care spune că în acest caz se recalculează consumul mediu anual pe anul 2022 și dacă într-adevăr este mai mic se face reîncadrarea în noile limite. Diferența de bani care a fost încasată pe această perioadă se returnează, se emite o factură și se stornează aceste diferențe, însă în luna februarie 2023. Pentru că abia atunci se poate ști consumul mediu anual pe anul 2022”, a explicat specialistul.
Cea mai mare reducere de taxe și impozite din ultimii 50 de ani, anunțată în Marea Britanie