Centrul Madridului a fost închis traficului rutier timp de câteva ore, pentru a permite ca mii de oi să traverseze orașul. Este vorba despre un eveniment desfășurat anual, care marchează retragerea turmelor la iernat. Păstorii s-au oprit simbolic într-o piaţă, ei plătind o taxă pentru că au fost lăsați să treacă prin oraş, potrivit digi24.ro.
Localnici şi turiştii s-au asezat de-a lungul străzilor pentru a vedea miile de oi care au mers pe străzile din Madrid
Clopotele de la gâtul animalelor au asigurat un fundal sonor zgomotos.
„Este ceva neobişnuit să vezi atât de multe oi. Nu am văzut niciodată ceva la fel. A fost o modalitate excelentă de a învăţa despre istoria şi cultura Spaniei”, a spus Maria Kouriabalis, o americană în vârstă de 22 de ani care trăieşte în Madrid de o lună.
Evenimentul anual a fost reluat în 1994, în cadrul Fiesta de la Trashumancia, acest lucru fiind posibil după ce Parlamentul spaniol a recunoscut rutele tradiţionale de transhumanţă folosite de păstori pentru turmele lor. În Spania, metodele moderne de creştere a animalelor au redus practica transhumanţei, aceasta fiind practicată doar de către un grup mic de fermieri care păstrează în viaţă tradiţia.
Printre asociaţii se află Concejo de la Mesta, care organizează „Fiesta de la Trashumancia” din Madrid. Fermierii promovează transhumanţa pentru beneficii cum ar fi sustenabilitatea, valoarea culturală şi protecţia mediului, zonele prin care au trecut oile fiind mai puţin vulnerabile la incendii. Potrivit unei asociaţii locale, 52 de familii practică încă transhumanţa în Spania.
Transhumanța este mișcarea sezonieră a oamenilor și a șeptelului, de obicei între vale (unde turmele stau iarna) și munte (unde turmele stau vara)
Tradiția transhumanței, veche de mii de ani, este o practică importantă a păstoritului încă din timpul Imperiului Roman și în Evul Mediu. Consistă în deplasarea sezonieră a turmelor de vite între locurile de văratic, în general în zonele de relief cu pășuni bogate, și locurile de iernatic, în general în zonele de șes și cu climă mai blândă iarna. Printre țările unde această practică are loc, pot fi menționate Scoția, Caucazul, Ciadul, Marocul, Franța, Italia, Irlanda, Islanda, Libanul, România, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia, Spania, Iranul, Turcia, Macedonia de Nord, India, Elveția, Georgia și Lesotho. Este practicată și de poporul nomad sami din Scandinavia, care își mută renii parțial domesticiți între regiuni. Astfel se presupune că originea transhumanței se găsește în migrațiile naturale ale animalelor sălbatice care stau la baza speciilor domestice create de om. Începând cu anii 1970, în Norvegia circa 15.000 de reni sunt transportați anual cu vase de debarcare către pajiștile de vară pe insule sau pe locuri greu accesibile altfel.
Ministrul Mediului: Pe plajele noi de pe litoralul românesc nu vor putea fi amplasate baruri