Noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu a fost contestat încă dinainte de avizare, chiar de un coleg de coaliție, președintele PLUS. Într-un interviu acordat dat la Digi 24, Cîmpeanu a venit cu explicații în această privință, mai ales în contextul în care acest portofoliul nu era „dorit” de nimeni, în vremurile tulburi în care se află învățământul, din cauza pandemiei Covid.
„Referitor la acuzații, eu nu înțeleg foarte bine un lucru. De ce nu se pot diferenția lucrurile. Sunt curios dacă cineva poate spune că pe parcursul carierei sale nu a făcut nicio greșeală. Acuzația de traseism politic aș vrea s-o lămuresc: Am intrat pentru prima oară în politică în anul 2016, după ce am făcut parte apolitic dintr-un guvern politic, susținut de ALDE într-un guvern cu PSD. Am fost pentru prima oară membru ALDE în 2016, am părăsit acest partid în mod voluntar pentru a construi o altă inițiativă, de centru-dreapta – Pro România. Nu am avut șanse cu acest proiect, din care am fost exclus. Și acum în PNL. Cam asta e tot”, a spus ministrul Educației.
Plagiatul lui Ponta, „tinichelele” lui Cîmpeanu
Pe lângă faptul că i s-a reproșat traseismul politic, numirea lui Cîmpeanu este contestată și din cauza plagiatului lui Ponta. Ministrul Educației a explicat, la Digi 24, unde a fost eroarea comisă în timpul mandatului său, în Guvernul Ponta, dar și considerentul pe care l-a luat în calcul în ceea ce privea plagiatul tezelor de doctorat.
„Mi s-a propus intrarea în politică în calitate de ministru, intrarea în guvern. În data de 11 decembrie 2014, când nu știam cine sunt membrii guvernului, ce partide sunt la putere, eram complet dezinteresat de politică. Câteva zile mai târziu a apărut o ordonanță de urgență, 94, prin care se instituia posibilitatea renunțării la titlul de doctor. A fost poate o eroare din partea mea că nu am înțeles la timp acest mecanisme, însă am introdus un articol prin care această renunțare se făcea printr-o metodologie promovată de ordin de ministru, pe care nu l-am mai dat niciodată și nimeni nu a mai renunțat la titlul de doctor. Da, absolut (că a fost o greșeală, n.red.). La vremea respectivă mi s-a părut a fi o cale de ieșire dintr-un impas, de care am luat la cunoștință cu două zile mai devreme”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Soluția contra plagiatului, Registrul Unic al diplomelor și tezelor
Pentru a se depăși acest moment, legat de plagiat, ministrul Cîmpeanu a propus un registru, în care să se regăsească toate diplomele de la învățământul liceal până la cel superior.
„O urgenţă va fi susţinerea eticii şi integrităţii în sistemul educaţional românesc. Am propus acel proiect Registrul unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii care să cuprindă diplomele de Bacalaureat, licenţă, master, doctorat, într-un sistem unitar în care să se poată regăsi tezele de doctorat şi vom avea în vedere şi posibilitatea de a regăsi toate lucrările de licenţă şi de dizertaţie”, a declarat Cîmpeanu.
Citește și: Ana Loredana Predescu: „Îmi exprim indignarea pentru simulacrul de audieri la care am asistat astăzi!”