Filmele de animație de la Disney, ce au încântat copilăria multor generații, sunt acum motiv de scoatere din grila pentru copiii sub 7 ani. Potrivit Daily Mail, Peter Pan, Dumbo și Pisicile Aristocrate au fost eliminate din programele Dysney+ deoarece ar promova stereotipuri rasiale.
Părinții au rămas uimiți după ce au încercat să urmărească filmele cu serviciul Disney, un canal pentru care se plătesc aproape 6 lire pe lună. „Am vrut să mă uit la Peter Pan cu fiica mea, dar nu l-am găsit nicăieri. Atunci mi-am dat seama că au plecat cu toții – au fost eliminați din conturile copiilor. A fost șocant”, a declarat unul dintre părinți, potrivit sursei menționate.
Principalul motiv pentru care Peter Pan a fost blocat este faptul că în film apare un trib al nativilor americani ai cărui membri sunt denumiți „piei roșii”. Filmul The Aristocats din 1970 are un personaj de pisică siameză numit Shun Gon, ai cărui ochi înclinați și dinții proeminenți au fost descriși ca o caricatură a oamenilor din Asia de Est. Swiss Family Robinson, un alt film interzis, a fost realizat în 1960, și a fost criticat pentru pirații „față galbenă” și „față maro”. Dumbo ar face referire la sclavii afro-americani de pe plantațiile sudiste.
În octombrie 2020, Disney a implementat o recomandare de conținut, în vederea semnalizării oricăei probleme legate de stereotipurile rasiale, iar filmele ce au fost acum interzise au fost printre cele ce au promit „atenționări”. Altfel, decizia de a interzice aceste filme de pe canalele pentru copii a fost luată de un grup de experți „externi” care au evaluat conținutul programelor.
Disney spune pe site-ul său că se angajează să creeze povești cu teme inspiraționale și aspiraționale care să reflecte diversitatea experienței umane din întreaga lume.
„Erau zece”… „Pe aripile vântului”
Această situație vine după ce anul trecut, în urma mișcării Black Lives Matter, filmul „Pe aripile vântului” a fost suspendat o vreme, pentru a-i fi introduse câteva elemente care să-l contextualizeze cu ce se întâmpla în America anilor 1860. Mai mult, numele romanului „Zece negri mititei” al Agathei Christie a fost schimbat în „Erau zece”. Strănepotul Agathei Christie, James Prichard, cel care are drepturile patrimoniale pentru lucrările scriitoarei, a explicat că a luat decizia de a redenumi cartea pentru a fi în pas un timpurile, dată fiind și polemica pe care a stârnit-o „Pe aripile vântului”.
Citește și: Cenzură aplicată de sensibili: Romanul ”Zece negri mititei” rămâne fără negri