Liderul USR, Dacian Cioloș, a „tunat și fulgerat” la adresa președintelui Iohanis, dar și a premierului Ciucă (general în rezervă), pe tema conflictului din „coasta” României. De altfel, a fost critic și îm privința coaliției PNL-PSD, cea desprea care spune că a promis stabilitate, însă este departe de acest lucru, reușind în schimb să pună pe tapet incompetență, gafe, întârzieri, numiri politice și scandaluri.
„Îngrijorările cresc acum, cu atât mai mult cu cât avem un risc de conflict armat nu departe de frontiera României. Vedeţi că obţinem informaţii de la şefi de state din altă parte, de la oficiali din alte ţări decât din România. Nu am auzit niciun oficial din România. Nu l-am auzit pe preşedintele Iohannis, pe premierul Ciucă să vină şi să spună cum se pregăteşte România pentru acest conflict. Am înţeles că e convocată o şedinţă CSAT, dar abia pe miercuri. Cred că demult deja trebuia să iasă preşedintele României, care este comandantul forţelor armate, şi să ne spună cum se pregăteşte România pentru acest conflict. Evident, informaţiile care pot fi făcute publice, pentru că societatea românească, oamenii au nevoie să fie informaţi, ca să ştie cum stăm şi în ce fel ne pregătim”, a declarat Dacian Cioloş, în cadrul unei conferințe de presă.
Totodată, acesta a subliniat că preşedintele Iohannis ar putea să facă aceste precizări în cadrul unei declaraţii publice sau la începutul sesiunii parlamentare.
„Aşteptăm din partea preşedintelui aceste informări, aceste explicaţii. Va începe şi sesiunea parlamentară. E o oportunitate să meargă în Parlament şi să informeze Parlamentul legat de cum intenţionează să se pregătească. Sau să iasă cu o declaraţie publică, cel puţin, şi să spună oamenilor la ce să ne aşteptăm”, a adăugat liderul USR.
De asemenea, Cioloș a scos în evidență faptul că unii președinți ai țărilor membre NATO au ieșit în public, mai mult, că au și anunțat disponibilitatea trimiterii de trupe militare pe Flancul Estic, precum și diversele negocieri în vederea evitării unui conflict armat.
„Aţi văzut că au fost diferite iniţiative pentru a încerca să clarifice situaţia prin negocieri şi să se evite un conflict armat, se încearcă în continuare acest lucru. Pe de altă parte, e o poziţie foarte fermă din partea structurilor NATO – am văzut declaraţiile responsabililor NATO şi ale ţărilor partenere, că teritoriul aflat sub protecţia NATO va fi protejat inclusiv prin participarea partenerilor. Aţi văzut anunţurile pe care le-au făcut şi Franţa, şi SUA, şi Olanda şi alte ţări membre NATO vizavi de riscul potenţial de a avea un conflict armat”, a mai spus Cioloș.
Citește și: Vasile Dîncu ne liniștește. „România nu va participa cu trupe”