Parlamentul din Australia a adoptat, în cursul zilei de astăzi, o lege care le impune giganților tech să plătească presa pentru conținutul preluat. Decizia a fost luată cu ușurință, după ce Facebook și Google au ajus la un acord cu autoritățile australiene, în acest sens – notează Național.
Citește și: Facebook s-a răzgândit: știrile din Australia vor fi deblocate
Respectiva lege, considerată, într-o oarecare măsură, controversată, le dă oportunitatea celor două mari companii să investească sume colosale de bani pentru conținutul de presă local, ceea ce s-ar putea să creeze, pe viitor, un precedent, existând posibilitatea ca multe alte state să urmeze exemplul și să impună astfel de legi.
Guvernul Australiei a menționat că legea în vigoare va garanta faptul că agențiile de presă vor fi „compensate echitabil pentru conținutul pe care îl generează, contribuind astfel la menținerea vieții jurnalismului de interes public în Australia”.
În timp ce Google va plăti pentru difuzarea știrilor din Google News, Facebook urmează să investească pentru un instrument similar „News”, ce va fi lansat în Australia cândva în 2021. De altfel, Mark Zuckerberg, CEO Facebook, a anunțat deja că are în plan să investească aproximativ un miliard de dolari, eșalonat pe trei ani de zile, pentru conținutul de știri. Acești bani se vor adăuga celor 600 de milioane de dolari investiți anterior, în același scop.
Facebook și Google au la dispoziție încă două luni pentru a analiza actuala situație.
Citește și: Facebook a blocat știrile în Australia