Marian Oprișan cere schimbări de bun simț în ceea ce privește lupta cu coronavirusul. Și nu doar Marian Oprișan. Suntem într-o criză sanitară pe care o ignorăm, dar avem pretenții să ne facem bine.
În momentul de față, 233 de medici de la Spitalul Județean Suceava sunt contaminați. Și nu e vorba doar de Suceava. Trei angajate ale unor spitale din orasul Galați au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus. Dacă vorbim de Spitalul de Arși din București, iarăși o problemă: cadrele medicale se află de miercuri dimineata în izolare la domiciliu pentru 14 zile. Și nu e tot. Problema e că nu dispunem de echipamente și materiale utile în efortul de combatere a răspândirii coronavirusului. Mulți medici din Gorj duc lupta cu epidemia în echipamente de zugravi. În Iași, personalul medical protestează, refuzând internarea unei paciente, pentru că nu există echipamente împotriva coronavirus.
”Pentru a putea limita epidemia de coronavirus avem nevoie de cât mai multe echipamente de protecție și mă refer aici atât la măști de protecție cât și la combinezoane de protecție, botine, mănuși etc.
Toate aceste echipamente pot fi produse la ora actuală în România, dar nu pot fi achiziționate de spitale sau alte instituții publice deoarece toate acestea trebuie acreditate de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, înainte de a fi introduse pe piață.
Din aceste considerente solicit primului-ministru Ludovic Orban și ministrului sănătatii Victor Costache să dispună Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România să elaboreze o procedură simplificată prin care orice companie din România care poate produce echipamente de protecție necesare în lupta cu COVID-19 să fie acreditată în maxim 48 ore.
Trebuie să protejăm personalul medical și trebuie să facem acest lucru cât mai repede! Nu ne putem permite să asistăm la îmbolnăvirea medicilor fără a face nimic.
Trebuie să protejăm, pe de altă parte, locurile de muncă! În România industria textilă – al doilea cel mai mare exportator – se află în mare pericol! Marile companii de fashion din Europa au închis lanțurile de magazine și au retras toate comenzile plasate. În acest moment toate fabricile de confecții se pregătesc să închidă porțile și își concediază angajații!
Pentru România producerea de echipamente de protecție necesare luptei cu epidemia de COVID-19 este o obligație din aceste două motive:
• protejarea cadrelor medicale din spitale și a celorlalți angajați care se află în primele linii (polițiști, soldați, jandarmi, paramedici, pompieri militari, polițiști locali etc);
• protejarea locurilor de muncă din industria textilă.
Am încredere că ministrul sănătății va dispune Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România să afișeze cât mai curând pe pagina de internet procedura simplificată și documentele aferente, în vederea acreditării echipamentelor de protecție.
Cred, în același timp, că oamenii de afaceri din industria textilă vor înțelege că trebuie să se ralieze efortului nostru comun de combatere a coronavirusului și vor demara, cât mai curând, producția de echipamente de protecție românești!”, a declarat Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea”, a declarat Marian Oprișan.
Citește și: Radu Banciu avertizează: mersul la muncă crește riscul infectării