Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marţi, că, în Bucureşti, există aproape 500.000 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, iar direcţiile de asistenţă sociale trebuie sprijinite, deoarece nu au capacitatea să le ajute pe toate în aprovizionarea cu hrană şi medicamente, în plină pandemie de COVID-19.
Gabriela Firea ajută cei aproape 500.000 de vârstnici din Capitală
„Mai exact, 483.000 de persoane au peste 65 de ani în Capitala României. Vă daţi seama că este un efort foarte mare, un efort imens pe care trebuie să îl facă atât Primăria Capitalei, cât şi cele şase primării de sectoare, prin direcţiile noastre sociale şi prin Poliţiile locale, care sunt acum coordonate de Poliţia naţională. Am luat deja legătura cu colegii de la sectoare. De asemenea, cu reprezentanţii Poliţiei, în primul rând, pentru a identifica aceste persoane.
Fac apel şi la preşedinţii asociaţiilor de proprietari să ne ajute, să ne sprijine, să ne transmită liste cu persoanele pe care le-au identificat. În prima etapă, aş spune eu, cele care nu au niciun fel de ajutor din partea familiei”, a spus primarul general, la Antena 3.
Edilul Capitalei a menţionat că, în prezent, direcţiile de asistenţă socială oferă sprijin persoanelor cu dizabilităţi, familiilor monoparentale, persoanelor foarte în vârstă care nu au sprijin din partea aparţinătorilor.
Cei mai vulnerabili în fața pandemiei de COVID-19
„Persoanele după o anumită vârstă trebuie să fie protejate, trebuie să stea mai mult în casă în această perioadă, e o certitudine, pentru că sunt primele vulnerabile în faţa pandemiei de coronavirus. (…) Direcţiile de asistenţă sociale trebuie să fie sprijinite, pentru că nu au capacitatea, nici ca infrastructură, nici ca număr de personal, nici financiar să facă faţă de unele singure.
Citește și Putin a înlocuit costumul de președinte cu echipamentul de COVID-19
Sunt convinsă că toate autorităţile locale au relocat şi personal, şi infrastructură şi au făcut şi rectificări bugetare să susţină direcţiile sociale, dar nu va fi de ajuns. Nu poate o primărie mică sau mare să susţină un efort atât de mare. Şi apar din ce în ce mai multe cazuri sociale şi printre tineri: cei care au rămas fără job sau cei care au salarii foarte mici”, a precizat Firea.