Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee, a cunoscut o importantă creştere a activităţii în trecutul recent, după ce a devorat obiecte cosmice din apropierea sa, au stabilit oamenii de știință, potrivit.digi24.r.
Fenomenul a avut loc în urmă cu 200 de ani, iar satelitul spaţial IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) al agenţiei spaţiale americane NASA a detectat recent un ecou al acestui eveniment, se arată în studiul publicat miercuri de revista Nature.
Sagittarius A* (Sgr A*), denumită astfel după descoperirea sa în constelaţia Săgetător, este situată la 27.000 de ani lumină de Pământ, în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, fiind observată în anii 1990 de către astrofizicieni.
Cu o masă de aproximativ patru milioane de sori şi cu o vechime de 13 miliarde de ani, obiectul cosmic „a fost întotdeauna privit ca o gaură neagră latentă”, a declarat Frédéric Marin de la Observatorul Astronomic de la Strasbourg.
„Ne putem imagina un urs care intră în hibernare după ce a devorat tot ce îl înconjoară”, a adăugat cercetătorul de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa.
Echipa sa a descoperit că la sfârşitul secolului al XIX-lea (o perioadă stabilită prin estimarea distanţei), „monstrul” a ieşit din starea de toropeală şi a înghiţit nori de gaze şi praf cosmic care au trecut prea aproape de el, timp de câteva luni sau chiar un an, înainte de a intra din nou în „hibernare”. „Intensitatea emisiei de raze X între somn şi trezire poate fi comparată cu un licurici acuns într-o pădure ce ar deveni brusc la fel de luminoasă ca Soarele”, completează CNRS într-un comunicat.
Descinderi la membrii unei grupări care se ocupa cu traficul de persoane surdo-mute
–
–