Oamenii de știință au presupus anterior că metalele sunt incapabile să se repare singure, dar noua descoperire, făcută de către cercetătorii care studiau anumite bucăți de metale schimbă această concluzie. Părți de platină și cupru de dimensiuni nanometrice au creat un fenomen uimitor, observat pentru prima dată în lume, prin care s-au refăcut singure, un proces chimic misterios, potrivit ziare.com.
Mecanismul fenomenului recent descoperit funcționează doar pe câteva metale și la scară incredibil de mică – cel puțin, deocamdată, spun experții.
„Desigur, există o mulțime de industrii ai căror ingineri de produse le-ar plăcea să traducă această descoperire în abordări inginerești intenționate pentru a crea metale care se repară automat în aplicațiile noastre structurale”, a declarat autorul principal al studiului Brad Boyce, un om de știință în materiale de la Sandia National Laboratories din Albuquerque, New Mexico, Statele Unite. „Metalele cu auto-reparare ar putea fi utile într-o gamă largă de aplicații, de la aripile de avion până la suspensiile auto”.
Oamenii de știință au presupus anterior că metalele sunt incapabile să se repare singure, dar noua descoperire, făcută din neatenție de oamenii de știință care studiau bucăți de platină și cupru de dimensiuni nanometrice, schimbă această concluzie
. Oamenii de știință au presupus anterior că metalele sunt incapabile să se repare singure, dar noua descoperire, făcută din neatenție de oamenii de știință care studiau bucăți de platină și cupru de dimensiuni nanometrice, răstoarnă această concluzie. În noul studiu, publicat pe 19 iulie 2023 în revista Nature, oamenii de știință au investigat modul în care piesele de metal de dimensiuni nanometrice răspund la stres repetat folosind un dispozitiv numit microscop electronic cu transmisie. Dispozitivul a aplicat o forță extrem de mică – echivalentă cu lovirea piciorului unui țânțar – sub forma a 200 de trageri slabe de metale în fiecare secundă.
Peste 180 de firme din Bucureşti şi Ilfov, controlate de ANAF