Nu, aceasta nu este o pledoarie împotriva antenelor 5G. Antenele 5G nu răspândesc covid și nici nu ne fură identitatea pentru a o vinde mai apoi americanilor, rușilor, ori mai știu eu cui. Aceasta este o pledoarie despre singurătate, despre înstrăinarea de semenii noștri. O facem involutar, fără să ne dăm seama. Singurătatea ne dă un fals sentiment de liniște. Liniște efectivă care are, însă un talent aparte de a răscoli „gălăgii interioare” greu de potolit.
Fie vorba între noi, avem antecedente.
Dacă înainte de pandemie ieșeam la terase câte patru-cinci-nșpe inși, timp în care se stătea mai mult cu nasul în telefon decât de vorbă cu ceilalți, iată că pandemia a reușit să ne aducă la „next level” și să ne sălbăticească suplimentar. Dintr-o dată, a te izola nu mai e opțiunea ta. Acum te izolezi pentru că trebuie, pentru că dacă nu o faci, riști să te îmbolnăvești. Și-apoi, tu ești tânăr, te vindeci, dar dacă o îmbolnăvești pe mama? Dacă-l îmbolnăvești pe tata? Să nu uităm, de asemenea, că bunica e bătrână. Cine ar vrea să o aibă pe bunica pe conștiință?
De frică: suntem mai paranoici, mai irascibili, mai căliți (spunem noi). Ne învelim într-un glob de sticlă care ne ferește de „rele”, dar în care nu reușim să respirăm prea bine. Respirăm cu porția, activând mecanisme de supraviețuire mentală pe care nu le cunoaștem, însă învățăm să le folosim pe parcurs, din mers. Fără manual de utilizare, ci românește – pe ghicitelea. „Lasă că știu eu ce fac!”
Îi îndepărtăm pe cei de lângă noi la cel mai mic semn „neconform” al așteptărilor. Suntem tranșanți, neiertători și ne purtăm cu mândrie ochelarii de cal.
Trăim în localități cu sute de mii de locuitori. Sute de mii de globuri de sticlă.
Nu prea avem ce să facem: stăm și așteptăm să treacă, sperând că atunci când o să treacă vom reuși să ne readaptăm unei vieți sociale așa cum o știam. Șansele sunt, din păcate, îngrozitor de mici.
La un moment dat, dacă suntem ascultători, covidu’ o să treacă. Însă cine ne garantează că se va găsi un leac și pentru pandemia de înstrăinare?
Citește și: Fake news-ul nostru, cel de toate zilele