”Un pahar cu limonadă sau o bere pentru o plajă mai curată”. Nu este doar un slogan publicitar. Nu este nici un panou al ecologiștilor, și nici culoare politică nu are.

Este o campanie pe litoralul bulgăresc și este un câștig dublu: pentru noi, și pentru natură. Am avea multe de învățat de la bulgari și de la proprietarii unui bar care oferă, în schimbul gunoiului adunat din nisip, o băutură răcoritoare.

Cum a început totul? Cu părinții și cu educația. Un părinte a decis să-și educe copiii să strângă într-o sticlă chiştoacele de ţigări aruncate la întâmplare şi, la schimb, drept recompensă, primeau un pahar cu limonadă.

Mulți ar numi-o recompensă, mulți o numesc educație.
Prefer a doua variantă. Pentru că trebuie să învățăm de mici și trebuie să învățăm la orice vârstă că nu trăim singur pe planetă și că planeta nu ne aparține. Și, în același timp, vacanța nu înseamnă să-ți iei pauză de la bunul simț.

Educația se face, în primul rând, prin exemplul propriu. Apoi, se face prin cuvânt, printr-o vorbă bună și prin repetiție. Trebuie să avem un model și trebuie să-l urmăm, fără fraze moralizatoare.

Nu vei primi întotdeauna un cadou dacă vei păstra plaja curată, așa cum nici nu vei primi (neapărat) o amendă sau un cartonaș roșu, dacă alegi să-ți bați joc. Dar poți învăța că, dacă respecți mediul, te respecți pe tine. Și, dacă alegi să te respecți pe tine, cei mici îți vor urma exemplul.

O inițiativă care pare mică duce la o campanie mare. Iar o campanie care se repetă duce, la rândul ei, la educație.

Citește și: Poluarea face mai multe victime decât celebrul coronavirus

#News