Analizând o colecție de fotografii ale unor oameni care seamănă, deși nu sunt înrudiți genetic, cercetătorii au descoperit că asemănarea facială este asociată cu gene comune.
Lucrarea a apărut pe 23 august în Cell Reports, precizează publicația Medicalxpress.
”Studiul nostru oferă o perspectivă unică asupra asemănării fizice dintre oameni. Practic, oamenii cu fețe extrem de asemănătoare au genotipuri comune”, a explicat autorul principal, Manel Esteller. Autorul lucrează în cadrul Institutului de Cercetare a Leucemiei, Josep Carreras, din Barcelona.
De-a lungul timpului, din ce în ce mai mulți oameni au început să folosească internetul. Accesul la internet a dus la observarea faptului că oamenii au ”gemeni virtuali” sau ”dubluri”
În noul studiu, Esteller și echipa sa și-au propus să caracterizeze, la nivel molecular, ființe umane aleatorii care împărtășesc în mod obiectiv trăsăturile faciale.
Pentru a face acest lucru, ei au recrutat ”dubluri” umane din opera fotografică a lui François Brunelle. Brunelle este un artist canadian care fotografiază doar persoane care seamănă între ele.
Participanții au completat un chestionar cuprinzător și au furnizat ADN-ul de salivă pentru analiza cercetătorilor.
”Acest set unic de mostre ne-a permis să studiem modul în care genomica, epigenomica și microbiomica pot contribui la asemănarea umană”, a transmis Esteller.
Rezultatele au arătat că persoanele care seamănă au și genotipuri similare
Mai mult, trăsăturile fizice, cum ar fi greutatea și înălțimea, precum și trăsăturile comportamentale, cum ar fi fumatul sau educația, au fost, de asemenea, similare.
”Aceste rezultate vor avea implicații viitoare în medicina legală. Vor ajuta la reconstruirea feței criminalului. În plus, vor fi utile în diagnosticul genetic: fotografia feței pacientului va oferi indicii despre ce genom are acesta”, a conclus autorul studiului.
Adaptare: Medicalxpress