Dr. Ana Maria Daviţoiu, șef de secție și medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Victor Gomoiu” din București, a atras atenția asupra unei probleme de sănătate publică, potrivit ziare.com.
În timpul verii și în luna septembrie, spitalul a înregistrat un număr crescut de copii cu simptome de tuse convulsivă, confirmate ulterior prin teste specializate.
„Cei mai mulți copii aparțin grupei de vârstă mică, majoritatea fiind în intervalul 0-1 an, urmați de cei de 1-2 ani și 2-3 ani. După vârsta de 4-5 ani, cazurile pe care le-am întâlnit și diagnosticat au fost mai puține. Majoritatea copiilor sunt nevaccinați. Cu cât copiii sunt mai mici, cu atât forma bolii este mai severă,” a declarat medicul. Această observație subliniază o legătură îngrijorătoare între scăderea ratei de vaccinare și creșterea numărului de cazuri.
Dr. Daviţoiu a menționat o tendință alarmantă, cu un număr crescut de cazuri raportate de la o lună la alta
„În iunie au fost 26 de cazuri, 44 în iulie, 40 în august și în primele 20 de zile din septembrie am avut deja 35 de cazuri.” Majoritatea pacienților provin din Capitală și din zona limitrofă, iar medicul a subliniat că spitalul primește pacienți din întreaga țară, în special copii care se prezintă acut la camera de gardă. Diagnosticul de tuse convulsivă se face în principal pe baza criteriilor clinice. „Criteriile sunt în primul rând clinice, așa cum se face medicina în pediatrie, adică te orientezi în funcție de cum este copilul, ce simptome prezintă.”
Potrivit medicului, simptomele caracteristice includ accese de tuse chinuită, inspirul zgomotos și episoade de apnee
Confirmarea diagnosticului se face prin teste de laborator. „Diagnosticul cu certitudine îl pune efectuarea unui exudat nazal, practic faci detecția prin PCR a acidului nucleic al bordetellei pertussis.” Dr. Daviţoiu a explicat că metoda PCR este standardul de aur, având avantajul de a putea fi efectuată la 3-4 săptămâni de la debutul tusei. Medicii au observat complicații severe în rândul copiilor nevaccinați.
„Complicațiile pot fi foarte mari. Tusea convulsivă este o boală pe care recunosc că nu m-am gândit niciodată că o să o întâlnesc în carieră. Este o boală care se controlează prin vaccinare.”
Dr. Daviţoiu a subliniat importanța vaccinării, care începe la 2 luni, și a avertizat că numărul de cazuri severe este cel mai mare în rândul copiilor de vârstă mică.În plus, Dr. Daviţoiu a discutat despre scepticismul părinților față de vaccinare: „Să nu zicem că auzim opinia vehementă legată de vaccinare sau împotriva vaccinării, să zicem că auzim din ce în ce mai des îndoiala lor raportată la vaccinare.” Această neîncredere a dus la o scădere a ratei de vaccinare, ceea ce, în opinia medicului, contribuie la numărul crescut de cazuri de tuse convulsivă.
Pretinsă ”vrăjitoare” din București, reținută pentru înșelăciune