Farmaciștii vor putea face vaccinuri antigripale în cadrul unui program pilot lansat de Ministerul Sănătății

Sezonul gripal 2022 se anunță a fi unul mai sever comparativ cu cel din ultimii doi ani.

Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) anunță începerea unui program pilot de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare, scopul fiind nevoia de protecție a populației în fața unui sezon gripal care se anunță a fi dificil. Persoanele care doresc să se vaccineze în farmacii trebuie să prezinte o recomandare medicală de vaccinare împotriva gripei sezoniere și să li se mai fi administrat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori, potrivit g4media.ro.

Înainte de imunizare, se va efectua obligatoriu o anamneză minimală pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

„Prin acest program pilot de vaccinare antigripală, farmaciștii își pot aduce contribuția în mod concret la campaniile de sănătate publică ce vizează prevenţia. Așa cum am demonstrat și în timpul pandemiei COVID-19, suntem alături de pacienții noștri cu servicii farmaceutice adaptate la provocările sistemului de sănătate și la nevoile lor,” a declarat domnul prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Programul a fost aprobat prin Ordin al Ministrului Sănătății publicat în Monitorul Oficial al României în 24 octombrie.Vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare se implementează în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, sezonul gripal 2022  anunțandu-se a fi unul mai sever comparativ cu cel din ultimii doi ani, când circulația virusului gripal a fost limitată de restricțiile sanitare impuse de pandemia COVID-19. Infecția cu virusul gripal vine pe fondul imunității scăzute a populației, după ce purtarea măștii și distanțarea socială au dus la o circulație redusă a virusurilor gripale timp de mai multe sezoane. Numărul infecțiilor respiratorii acute din săptămâna 3 – 9 octombrie 2022 este cu 25% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Farmaciile comunitare și farmaciștii care vor dori să se implice în această activitate de prevenție prin dezvoltarea sferei de servicii farmaceutice pe care le asigură, se vor putea pregăti și autoriza conform reglementărilor nou aprobate.

Gripa este o boală infecțioasă cauzată de un virus Influenza

Simptomele pot fi blânde sau severe. Cele mai întâlnite simptome sunt: febră, congestie nazală, durere de gât, dureri musculare, dureri de cap, tuse, strănut și starea de oboseală Aceste simptome se instalează de obicei la două zile după expunerea la virus și durează mai puțin de o săptămână. Cu toate acestea, tusea poate să dureze mai mult de două săptămâni. La copii, mai pot apărea și diareea și stările de vomă, acestea fiind însă rare în cazul adulților. Diareea și stările de vomă apar și în cazul gastroenteritei, o boală ce nu are legătură cu gripa, existând posibilitatea de a fi asociate în mod eronat gripei. Printre complicațiile gripei se numără pneumonia virală, o a doua pneumonie bacteriană, sinuzită, dar și înrăutățirea condițiilor medicale deja existente, precum astmul bronșic sau insuficiența cardiacă.

Casele tradiționale din singurul sat rotund din România, reabilitate cu fonduri PNRR