O mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibil din această toamnă, în imagini panoramice Street View, pe Google Maps. Imaginile panoramice au fost realizate de pe un triciclu special conceput pentru acest traseu, anunță reprezentanții Google. Peste 850 de kilometri ai drumului pot fi explorați digital de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet, potrivit g4media.ro.
Potrivit blog.google, în august 2023, o echipă de fotografi ai Google Street View din România a condus un triciclu special conceput, dotat cu o cameră panoramică, de-a lungul traseului pentru a fotografia unele dintre cele mai uimitoare părți ale Via Transilvanica.
”Pe acest traseu digital, puteți să vă opriți la Mănăstirea Sucevița din secolul al XVI-lea, să faceți un tur al Castelului Teleky, să ajungeți la Biserica Biertan sau să vizitați orașul roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Natura este personajul principal pe Via Transilvania: poți să te plimbi prin pădurile dese ale Bucovinei sau pe faimoasele pajiști ale Transilvaniei, pe când treci pe lângă o turmă de oi la păscut sau să te oprești să admiri Râpa Roșie de la Sebeș” au precizat cei de la blog.google. Acest traseu de lungă distanță – asemănător cu El Camino sau Traseul Appalachian – este un traseu de 1.400 de kilometri care traversează Transilvania în România, conectând 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Proiectul, inițiat de Asociația Socială Tășuleasa, a fost distins cu Public Choice Award 2023 în cadrul European Heritage Awards. Via Transilvanica este primul traseu de distanță lungă din România
A fost inaugurat în 2022, după 4 ani de muncă asiduă, cu implicarea comunităților locale și a peste 10.000 de voluntari. Traseul este marcat de indicatoare și borne din andezit, personalizate individual de artiști naționali și internaționali. Via Transilvanica oferă turiștilor oportunitatea de a cunoaște comunitățile locale și de a descoperi un patrimoniu construit și natural care cuprinde o istorie de peste 2000 ani. Ghidul Via Transilvanica a fost realizat de o echipă de documentare care a parcurs fiecare secțiune a acestui traseu și a captat trăsăturile esențiale. Ghidul acoperă totul, de la planificarea călătoriei, minimul necesar al unui rucsac de drumeții, întâlnirea cu fauna sălbatică, hărți detaliate, opțiuni de cazare și descrieri cuprinzătoare ale traseelor, inclusiv repere de patrimoniu. Este disponibil în patru limbi (română, engleză, germană și maghiară) pe site-ul viatransilvanica.co.