Ministerul Agriculturii vrea ca micii fermieri care fac singuri tratamentele fitosanitare să facă 5 ani de închisoare. Potrivit proiectului de ordonanță de urgență aprobat de ministrul Agriculturii, producătorii agricoli nefiscalizați vor fi obligați să contracteze firme specializate dacă vor să trateze culturile ori, altfel fie nu-și mai cultivă pământul sau își asumă până la 15 mii de lei amendă și între un an și 5 ani de închisoare, potrivit digi24.ro.
Românii care fac agricultură de subzistență spun că statul vrea să-i determine să renunțe la pământ.
„Ca multe altele care se dau aiurea în țara noastră, e pus la punct de cineva care vrea să distrugă și ce mai funcționează, așa cum funcționează, fără niciun ajutor și fără… nicio implicare din partea statului. Nu știu cine le gândește și cum le gândește. Probabil se văd acolo, și după aia cred că sunt Dumnezei. Mai trece un an și vor avea nevoie de noi iar! Orice sămânță vine tratată! Gândiți-vă că e nevoie până la recoltare de tratament! Dacă ea vine tratată că sămânță? Cine a gândit… probabil a gândit-o un om care n-a văzut o legumă în viața lui, plantată de la sămânță până la recoltare.”, a declarat Pavel, fermier.
Pentru a putea să mai aplice tratamente de protecția plantelor pe suprafețele agricole pe care le dețin sau le lucrează în arendă, fermierii trebuie să respecte noi condiții.
Respectiv, trebuie să aibă formă juridică prin care să facă dovaaă că desfășoară activitate de producție vegetală, trebuie să aibă în fermă o persoană responsabilă care deţine certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor, pentru activitatea de utilizator profesionist şi are studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat în domeniul agricol cu specializările agricultură şi horticultură sau studii superioare finalizate cu diplomă de licenţă în domeniul agricol cu specializările agricultură, horticultură, arhitectură peisagistică, inginerie economică în agricultură, ingineria şi managementul afacerilor agricole, montanologie şi domeniul silvic cu specializarea silvicultură. De asemenea, fermierii trebuie să se înregistreze la Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Teritorial de Muncă.
În timp ce sute de mii de fermieri vor fi obligați să renunțe la terenurile pe care le lucrează, inițiatorii actului normativ susțin că măsurile introduse nu au niciun impact asupra mediului de afaceri și nici vreun impact asupra mediului concurenţial şi domeniul ajutoarelor de stat. În același document, România a raportat un nivel redus al utilizării practicilor de agricultură intensivă la nivelul fermelor, implicit administrare redusă de îngrășăminte chimice și pesticide, cu avantaje în tranziția către o agricultură verde și la orientarea către piață (ex. consumul de îngrășăminte azotoase în România – 40,3 kg N/ha, față de media UE 28 – 77,2 kg N/ha, 2018)
Document scris de mână de Charles Darwin, scos la licitație de Sotheby’s