Dictatorul Nicolae Ceaușescu a rămas în memoria colectivă a vechilor generații ca acel conducător al României care te lăsa fără energie electrică și fără căldură, când îți era lumea mai dragă. Tot el, Ceaușescu, este cel care îți întipărea în minte noțiunea răbdării, obligându-te să-ți petreci ore bune din viață pe la cozile unde se mai dădea câte ceva, ba câte-un ciolan lustruit în care îți puteai vedea reflexia, ba o pâinică la rație. Ca mai apoi să te convingă de faptul că toată acea economie draconică este spre binele tău. Blocuri construite pe repede-înainte în care să locuiești și să îngheți, fabrici unde să muncești, ca mai apoi să primești salariu și să n-ai pe ce mâncare să-l cheltui.
Epoca Ceaușescu a fost, de asemenea, marcată de multele vizite ale cetățenilor glumeți prin beciurile insalubre ale Securității, considerate adevărate centre de reformare a opiniei, ori a orientării sexuale. Din beciurile Securității te puteai considera norocos dacă ieșeai cu câteva coaste rupte, alternativa fiind dispariția ta definitivă de fața pământului. Da, ți se putea întâmpla asta inclusiv dacă aveai ghinionul să spui vreo glumă „nesărată” despre marele dictator, în prezența cui nu trebuie.
Ceaușescu, cel cu patru clase, dar nu sociale
Un lucru mai puțin știut este faptul că Nicolae Ceaușescu a absolvit doar patru clase. Ulterior, acesta a plecat din comuna Scornicești, la București, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar, la vârsta de doar 11 ani, mânat de condițiile materiale precare de acasă. La vârsta maturității descoperea doctrina comunistă, cea care avea să îi dea un scop în viață, până în momentul în care devenea, în 1974, președintele Republicii Socialiste România, stăpân peste moșie și peste gândurile tovarășilor.
Nostalgii rămase vii
Ceaușescu, mult iubitul fiu al poporului
Dacă părerile generației de după 1989 cu privire la politica lui Nicolae Ceaușescu se îndreaptă într-o singură direcție, o parte din membrii generației vechi încă oftează prelung atunci când își amintesc de măreția României, din vremea mult iubitului fiu al poporului. Construcții, opulență, fabrici, macarale, parade, bun simț, oamenii aveau locuri de muncă – cam astea sunt cuvintele cheie pe care le întâlnești în explicațiile oricărui nostalgic al comunismului. Pentru că da, comunismul punea accent pe cantitate, nu pe calitate. O caracteristică ce, din păcate, încă a rămas vie în mințile multora dintre românii generației actuale, cei care încă trăiesc, cu mintea, în trecutul Epocii de Aur.
Ceaușescu a fost executat în prima zi de Crăciun a anului 1989, în urma căderii „programate” a regimului comunist, iar astăzi, 26 ianuarie, se împlinesc 103 ani de nașterea sa.
Citește și: Relația dintre Nadia Comăneci şi Nicu Ceauşescu: Violuri, tortură și un avort impus